ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική εγκύκλιος: Να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Εισαγγελική εγκύκλιος: Να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Εγκύκλιο με την οποία ανάβει το πράσινο φως για τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία των βασανιστών ζώων και μήνυση εναντίον τους χωρίς καν την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις

αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Ρούσσος – Εμμανουήλ Παπαδάκης. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος σε βάρος των ζώων, όταν αυτό τελείται μέσω του διαδικτύου, ο εισαγγελέας ζητά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., να παραγγέλλει στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να παράσχει τα στοιχεία του χρήστη, διεύθυνση και λοιπές πληροφορίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων απαγορεύεται, ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός.

Μάλιστα, εκτός από την έννοια της ενεργητικής κακοποίησης, κακοποίηση υφίσταται και όταν πρόκειται για παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των εκατό (100) ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία».

Με το Ν. 4039/12 ορίζονται ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού ελέγχου. Αν δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η βούληση του νομοθέτη ήταν να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την Ελληνική Αστυνομία και να την αναθέσει, αποκλειστικά, στη Δημοτική Αστυνομία.