ΕΛΛΑΔΑ

Σε λιγότερους φέτος το επίδομα τέκνων

Σε λιγότερους φέτος το επίδομα τέκνων

Φρούδες αποδείχτηκαν τελικά οι ελπίδες χιλιάδων οικογενειών που ευελπιστούσαν πως θα λάβουν το επίδομα τέκνων που αναμένεται να χορηγήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, το επίδομα τέκνων, θα χορηγείται πλέον με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος. Μέχρι σήμερα, ίσχυε πως καθοριστικός παράγοντας ήταν το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα γεγονός που εξαιρούσε από το συνολικό εισόδημα κάθε οικογένειας τα εισοδήματα εκείνα που προέρχονται από επιδόματα πρόνοιας ή ανεργίας. Συνυπολογίζοντας όμως η κυβέρνηση και αυτά τα ποσά, ανεβάζει τον πήχη και δυσχεραίνει τη λήψη του επιδόματος από τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Το ζήτημα πάντως, συναντά τις αντιδράσεις τις επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, η οποία επικαλείται αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση τις οποίες "δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολύτεκνους ειδικής φροντίδας". Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως είναι λογικό συναντά μεγάλες αντιδράσεις και από συλλόγους πολυτέκνων, οι οποίοι δηλώνουν σε θέσεις μάχης για να μην ισχύσει τέτοια απόφαση.

Το επίδομα πάντως, σήμερα φτάνει τα 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο αν το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα. Αυξάνεται όμως κατά 3.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα παιδιά θεωρούνται εξαρτώμενα εφ' όσον δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος ή στην περίπτωση που φοιτούν σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για όσα χρόνια ορίζει ο Οργανισμός ως ελάχιστα έτη σπουδών, αλλά σε καμία περίπτωση άνω των 24 ετών. Παράλληλα, έπειτα από διευκρινήσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, εξαρτώμενα θεωρούνται και τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% καθώς και τα ορφανά τέκνα.