ΕΛΛΑΔΑ

Με Υπουργική απόφαση θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός

Με Υπουργική απόφαση θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός

Αλλάζουν τα πάντα σχετικά με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού καθώς όπως προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο, αυτός θα ορίζεται με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με διάταξη που προωθείται, ο Υπουργός Εργασίας θα εισηγείται στο τέλος κάθε Ιουνίου το ύψος του κατώτατου μισθού καθώς και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, με το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει τον τελικό λόγο στην επικύρωση της πράξης.

Η διαδικασία πάντως, αναμένεται να ξεκινά το Φεβρουάριο κάθε έτους, οπότε θα ξεκινά και η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στη διαβούλευση, θα συμμετέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) καθώς και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλαδικές ή όμοιες επαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο.

Εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων θα μετέχουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) κ.α. Συντονιστικό ρόλο θα έχει τριμελής Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Όπως επισημαίνουν εργατολόγοι, η διαδικασία αυτή αποτελεί γραφειοκρατική εξέλιξη, ενώ σημαντικότερο στοιχείο είναι πως ο Υπουργός μπορεί να εισηγηθεί για τον κατώτατο μισθό δίχως να λάβει υπόψη του τη γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο υπουργός μπορεί να αγνοήσει το διάλογο και να κάνει ότι θέλει. Σύμφωνα πάντως με το πολυνομοσχέδιο ο βασικός μισθός θα μείνει ως έχει έως και την 1.1. 2017, ενώ από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτώνται από τη διάθεση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.