ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Αρβανιτόπουλου-ΠΟΣΔΕΠ για οικονομικά και θεσμικά ζητήματα

Συνάντηση Αρβανιτόπουλου-ΠΟΣΔΕΠ για οικονομικά και θεσμικά ζητήματα

Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των πανεπιστημιακών δασκάλων έθεσε στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, στη διάρκεια συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε της Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι εντός των ημερών θα διοριστούν οι υπόλοιποι 356 εκλεγμένοι καθηγητές και λέκτορες των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί για περισσότερο από 2 χρόνια, ενώ επιπλέον παραδέχθηκε ότι η παιδεία έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από το μνημόνιο, αλλά αυτό δεν έγινε.

Σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης καθηγητών, η ΠΟΣΔΕΠ παρουσίασε την απόφαση της ΔΕ, που απαιτεί μεγαλύτερα εκλεκτορικά σώματα, με συμμετοχή μελών του Τομέα, του Τμήματος και εξωτερικών εκλεκτόρων, καθώς και εξασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας.

Για τη διαδικασία εκλογής Πρυτάνεων και Κοσμητόρων, πρότεινε «αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλ. ελεύθερες υποψηφιότητες και απ' ευθείας εκλογή από τα μέλη ΔΕΠ χωρίς κλήρωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο Υπουργός απέρριψε τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ με το σκεπτικό ότι περιμένει να αξιολογηθεί το θεσμικό πλαίσιο του ν. 4009 όταν παρέλθει τετραετία από την εφαρμογή του.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε επίσης να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες σύνταξης των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, ώστε να αποκτήσουν αυτά μεγαλύτερη διοικητική αυτοτέλεια.

Επιπλέον, τα μέλη της Ομοσπονδίας παρουσίασαν το πρόβλημα της έλλειψης διδασκόντων, καθώς δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις, ούτε συμπληρώνονται τα κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις.

«Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι διεκδικεί να μην προσμετρηθούν οι διορισμοί σε θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν από την κρίση στην αναλογία 1 : 10, ώστε να υπάρξει ένας αριθμός νέων προκηρύξεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, η ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί και δρομολογηθεί και τον προβληματισμό για τον κίνδυνο νέας έκρηξης στα Πανεπιστήμια η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη».

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, ο Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα λύση στο πρόβλημα.

«Διαμαρτυρηθήκαμε για τις αυξήσεις στον αριθμό των εισακτέων σε πολλά τμήματα, κυρίως σε ιδρύματα της περιφέρειας, παρά τις αντίθετες προτάσεις των ιδρυμάτων. Ο ΓΓ του Υπουργείου παραδέχθηκε ότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, αλλά πιστεύει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με τη διεύρυνση των κριτηρίων μετεγγραφών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επίσης, η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι «αντιλαμβάνεται πόσο μπορούν να συνεισφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει από την κρίση, και θεωρεί υποχρέωση της κυβέρνησης να τα στηρίξει έμπρακτα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις».

Οι μισθοί των πανεπιστημιακών βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά και σε σχέση με τους μισθούς άλλων δημόσιων λειτουργών στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι «απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση των μισθών των πανεπιστημιακών λαμβάνοντας υπ όψιν ότι δεν συμμετείχαμε σε καμία αύξηση την περίοδο 2004 – 2009 και συμμετείχαμε σε όλες τις μειώσεις την περίοδο 2010 – 2012».

Σχετικά με τη φορολόγηση των επιδομάτων, οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υποστήριξαν ότι «είναι αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τελεσίδικες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων».

Τέλος, εξέφρασαν «την ανησυχία για πληροφορίες ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας θα συγχωνευθεί με αυτό του Υπουργείου Εργασίας, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη διαχείριση των έργων που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα».

Ωστόσο, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «ο Υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Αρβανιτόπουλου - ΠΟΣΔΕΠ την Τετάρτη