ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιά 290.000 ευρώ σε ταξιδιωτικό γραφείο από χάκερ

Ζημιά 290.000 ευρώ σε ταξιδιωτικό γραφείο από χάκερ

Στόχος δύο χάκερ έγινε ταξιδιωτικό γραφείο, καταφέρνοντας να προκαλέσουν στην εταιρεία ζημιά 290.000 ευρώ.

Τα δύο άτομα, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων εντοπίστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικές επιθέσεις (crackers) στην ιστοσελίδα εταιρείας.

Προηγήθηκε καταγγελία από την προαναφερόμενη εταιρεία και ακολούθησε διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε στοιχεία Η/Υ, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αρχικά, όπως διαπιστώθηκε πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες διαδικτυακές επιθέσεις - της μορφής Denial of Service (DoS) - κατά των εξυπηρετητών (servers) της εν λόγω ιστοσελίδας από άγνωστους δράστες.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο την παρεμπόδιση της ομαλής παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών της εταιρείας και προκάλεσαν, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, απώλεια κρατήσεων εισιτηρίων, ύψους περίπου 290.000 ευρώ.

Ακολούθησε η ψηφιακή ανάλυση των αρχείων καταγραφής (log files) των servers της ιστοσελίδας από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την οποία εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και το γεωγραφικό στίγμα των δύο δραστών.

Οι δράστες κλήθηκαν σε απολογία, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις τέτοιου είδους παρενοχλήσεων, αλλά και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων, μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στο: 210 – 6476959
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων