ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά σήμερα το Παζάρι των Φαρσάλων

Ξεκινά σήμερα το Παζάρι των Φαρσάλων

Αρχίζει σήμερα η παραδοσιακή πανήγυρη των Φαρσάλων που διαρκεί 8 ημέρες.

Πρόκειται για έναν θεσμό στο χώρο των Φαρσάλων, που έχει διάρκεια πάνω από 400 χρόνια. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ήδη την εμποροπανήγυρη των Φαρσάλων να γίνεται στο χώρο του Απιδανού ποταμού (Ταμπάκος) το έτος 1608.

Από τότε το Παζάρι των Φαρσάλων στις 15 Αυγούστου, υπήρξε ένας ζωντανός και δραστήριος θεσμός για την πόλη και αναφέρεται από αρκετούς περιηγητές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς και από Έλληνες λογοτέχνες που περιόδευσαν και περιηγήθηκαν την πόλη, όπως ο Κωνσταντίνος Κρυστάλλης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας κ.ά.

Ο θεσμός αυτός δίνει ζωή στην πόλη, που φημίζεται και για τον χαλβά της και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Παλαιότερα και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκτός από την εμποροπανήγυρη γινόταν και η λεγόμενη ζωοπανήγυρη, η οποία καταργήθηκε, αφού οι αγοραπωλησίες ζώων ουσιαστικά μετά την εισβολή των αυτοκινήτων, καταργήθηκαν.

Στη σημερινή εποχή το Παζάρι έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και δεν προσφέρει αυτά που πρόσφερε κάποτε. Οι μορφές κατανάλωσης έχουν αλλάξει και το μόνο που προσελκύει ακόμη είναι το λούνα παρκ, που δίνει τη δική του ψυχαγωγία στα μικρά παιδιά. Δεν λείπουν όμως και οι ρομαντικοί που επισκέπτονται το παζάρι αναπολώντας τη χαμένη αίγλη του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Παζάρι των Φαρσάλων περιέγραψαν αρκετοί ιστοριοδίφες της πόλης.

Οι χώροι που διατίθενται φέτος από τον Δήμο Φαρσάλων για την εμποροπανήγυρη, που γίνεται στη σκεπαστή λαϊκή.

Πηγη Eφ. Ελευθερία

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα: Ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων