ΕΛΛΑΔΑ

Οι απεργοί της Coca-Cola, το μποϊκοτάζ και η δικαστική απόφαση

Οι απεργοί της Coca-Cola, το μποϊκοτάζ και η δικαστική απόφαση

Μία πρώτη νίκη θεωρούν οι απεργοί εργάτες του εργοστασίου της Coca-Cola 3Ε στη Θεσσαλονίκη, την απορριπτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας στα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει εναντίον τους η εταιρεία, στο δικαστικό δρόμο που έχει ορίζοντα την απόφαση για την προσφυγής τους κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης, που αναμένεται τον Οκτώβριο.


Η εταιρεία εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχει προχωρήσει σε κινήσεις περιστολής κόστους, με κλείσιμο τμημάτων, μεταφορά της έδρας της και μεταφορά δραστηριοτήτων σε γειτονικές χώρες, παράλληλα με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και απολύσεις για τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε και το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θέρμη, οι εργαζόμενοι του οποίου απάντησαν με απεργία που συνεχίζεται εδώ και 338 ημέρες.

Παράλληλα με τον απεργιακό τους αγώνα, οι εργαζόμενοι κάλεσαν τους πολίτες σε μποϊκοτάζ του δημοφιλούς αναψυκτικού και άλλων προϊόντων της εταιρείας, μέσω διαδικτυακής καμπάνιας με τη στήριξη εργατικών κέντρων και σωματείων, ως μέσο πίεσης προς την εταιρεία ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Η Coca-Cola 3Ε απάντησε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και του Σωματείου Coca Cola κατηγορώντας τους απεργούς εργάτες για δυσφήμηση και πρόκληση ηθικής βλάβης. Ζητούσε δε αποζημίωση 250.000 ευρώ από τον καθένα, σύνολο 5,5 εκατ. ευρώ.

Όμως, η αίτηση της εταιρείας απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση (αρ. 8839/2014), η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)». Επίσης, τονίζεται ότι «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Η εταιρεία ωστόσο επιχείρησε να δώσει διαφορετική διάσταση στη δικαστική απόφαση, εκδίδοντας ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για «ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς μικρής μερίδας πρώην εργαζομένων». «Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αναγνωρίζοντας τον αβάσιμο, αναληθή και παραπλανητικό χαρακτήρα των μηνυμάτων που εσκεμμένα αξιοποιούσαν πρώην εργαζόμενοι της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης, κατέρριψε τον βασικό άξονα και κύριο επιχείρημα των ενεργειών δυσφήμισης των πρώην εργαζομένων και τους απαγόρευσε την αξιοποίηση, διάθεση και αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο των μηνυμάτων ότι η Coca-Cola, παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί των πρώην εργαζομένων είναι ψευδείς, συκοφαντικοί και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την πραγματικότητα της δραστηριότητας της εταιρίας. Ταυτόχρονα η απόφαση δεν απαγορεύει οποιαδήποτε διαμαρτυρία συμπεριλαμβανομένου και του μποϋκοτάζ στο πλαίσιο της νομότυπης συνδικαλιστικής δραστηριότητας» τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Όπως είναι γνωστό η εταιρεία διατηρεί εδώ και 45 χρόνια ισχυρή και σταθερή την παρουσία της στη χώρα, παράγοντας μάλιστα το 96% των προϊόντων της στην Ελλάδα, ενώ ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το ελληνικό κράτος, με σεβασμό και συνέπεια στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποδώσει στο κράτος, μέσω φορολογικών, εργοδοτικών και άλλων εισφορών, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά τη διετία 2012-2013 , η εταιρεία συνεισέφερε 258,8 εκ. ευρώ. Παράλληλα, την τελευταία διετία η εταιρεία έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά 275 εκ. ευρώ και ήδη από τις αρχές του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας.

Οι πρώην εργαζόμενοι του τμήματος διακίνησης της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης με σκοπιμότητα και δόλο έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια καμπάνια δυσφήμησης και σπίλωσης της εταιρείας, τη στιγμή που η Coca-Cola Τρία Έψιλον επανειλημμένα τους προσέφερε προτάσεις που θα τους εξασφάλιζαν απασχόληση και εισόδημα. Συγκεκριμένα η εταιρεία μέσα σε δύο χρόνια κατέθεσε συνολικά 3 προτάσεις στους πρώην εργαζομένους για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, από το να τους προσφέρει δωρεάν την κυριότητα αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της, προκειμένου να συνεργαστούν ως ανεξάρτητοι διανομείς στη διακίνηση των προϊόντων της, να τους προσφέρει διασφάλιση εργασίας μέσα από 3ετές ή 5ετές συμβόλαιο, μέχρι να αναλάβει να καλύψει οικονομικά και όλες τις νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία από το σωματείο των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό όργανό τους (ΠΟΕΕΠ), οι οποίοι επέλεξαν την οδό της δυσφήμησης και συκοφάντησης της εταιρείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εταιρεία φέρεται να ανησυχεί μήπως βρεθεί στη δυσμενή θέση που βρέθηκε η Coca Cola στην Ισπανία, όπου το μποϊκοτάζ εκεί προκάλεσε τεράστια πτώση των πωλήσεών της, καθώς και στην Ελλάδα υπάρχει ανταπόκριση από μερίδα του καταναλωτικού κοινού.

Η δικαστική διαμάχη εταιρείας και απεργών, πάντως, φαίνεται πως θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης για τις απολύσεις στο εργοστάσιο της Θέρμης, τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης:

Με προγράμματα του ΟΑΕΔ θέλουν να «ρίξουν» την ανεργία