ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή σωφρονιστικών στο ΣτΕ για μεταβίβαση έκτασης φυλακής στο ΤΑΙΠΕΔ

Προσφυγή σωφρονιστικών στο ΣτΕ για μεταβίβαση έκτασης φυλακής στο ΤΑΙΠΕΔ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, καθώς και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 914,09 στρεμμάτων της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής στην θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, στρέφονται κατά της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε δωρεάν στο ΤΑΙΠΕΔ η επίμαχη έκταση.

Όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, στον χώρο που μεταβιβάστηκε βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της γεώτρησης για την υδροδότηση της φυλακής, καθώς και ο χώρος αποθήκευσης του ύδατος για το πότισμα των καλλιεργουμένων εκτάσεων και των εκτρεφόμενων ζώων.

Ακόμη, αναφέρεται ότι τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν έσοδα για την λειτουργία της φυλακής. Από τα έσοδα αυτά βελτιώνεται η τροφή των κρατουμένων, η νοσηλεία του, κ.λπ., ενώ γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων και των ειδών ρουχισμού των κρατουμένων.

Στην προσφυγή τους, οι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η επίμαχη έκταση δεν έχει περιληφθεί ονομαστικά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής ως περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια η μεταβίβαση είναι μη νόμιμη, καθώς εκδόθηκε κατά παράβαση του νόμου 3986/2011.

Εμπόδιο για την μεταβίβαση αποτελεί, κατά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, και το γεγονός ότι τμήμα της επίμαχης έκτασης είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ υπογραμμίζεται ότι η μεταβίβαση είναι παράνομη.

Επίσης, αναφέρουν ότι η μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος έπρεπε να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και επειδή παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Με αφορμή την κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, η ΟΣΥΕ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Όπως είχαμε δημόσια καταγγείλει οι επίμαχες εκτάσεις αποτελούσαν “διακαή πόθο” για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα, καθώς πρόκειται για εκτάσεις φιλέτα, τις οποίες εποφθαλμιούσαν εδώ και πολλά χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» (pics&vid)

Αττική: Σύλληψη 38χρονου που έκλεβε νοσηλεύτριες νοσοκομείου

Σύλληψη μελών σπείρας που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών

Κάλυμνος: Σύλληψη 46χρονης με 3 κιλά κάνναβης

Ρoή Ειδήσεων