ΕΛΛΑΔΑ

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου για οφειλές σε ιδιώτες

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου για οφειλές σε ιδιώτες

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο προβλέπει εκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και κατασχέσεις της περιουσίας του αν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ιδιώτης που του χρωστά το δημόσιο θα μπορεί να στραφεί δικαστικά για την είσπραξη των απαιτήσεών του κατά του Δημοσίου εκδίδοντας διαταγή πληρωμής η οποία πρέπει να εκτελείται αμέσως. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του δημοσίου επιτρέπεται η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας.

Ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ανακοπής από την πλευρά του δημοσίου ή του νομικού πρόσωπου δημοσίου δικαίου, με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, από το νέο νομοσχέδιο εξαιρούνται οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν.4152 / 2013).

Ο νέος νόμος θα προβλέπει:

-Διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί.

-Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

-Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο.

-Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.

-Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

-Κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας (αν δεν πληρώνει το δημόσιο) θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.