ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακά «βαρέλια χωρίς πάτο» είναι τα σπίτια στην Ελλάδα

Ενεργειακά «βαρέλια χωρίς πάτο» είναι τα σπίτια στην Ελλάδα

Μόλις έξι στα δέκα σπίτια που κατοικούνται, έχουν κάποιο είδος μόνωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.

Για να ζεσταθούν σπίτια και κτήρια που δεν κάνουν ενεργειακή εξοικονόμηση γίνεται σπατάλη καυσίμων με υψηλό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μόνο το 59,2% των κατοικούμενων κατοικιών της χώρας διαθέτει κάποιου είδους μόνωση, ενώ το 42,8% δεν διαθέτει καμία. Σε απόλυτους αριθμούς 3.468.307 έχουν κάποιο είδος μόνωσης έναντι 2.903.594 χωρίς μόνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, διπλά τζάμια διαθέτει το 26% των σπιτιών με μόνωση. Μόνωση εξωτερικών τοίχων έχει το 6,3% , ενώ πιο πλήρη θερμομόνωση με διπλά τζάμια και μόνωση των εξωτερικών τοίχων διαθέτει το 14,4%

Η μόνωση έχει σχέση με την γεωγραφία και το έτος κατασκευής

Συναρτημένο με την τοποθεσία είναι το είδος της μόνωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά σπιτιών με διπλά τζάμια είναι οι τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας : Κεντρική Μακεδονία με 36,4%, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 32,5% και η Δυτική Μακεδονία με 28,8%

Σημαντικό ρόλο παίζει και η παλαιότητα των κτηρίων. Δηλαδή, όσο παλαιότερα είναι τα κτήρια, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχουν μόνωση. Για παράδειγμα, το 92,2% των κτιρίων, σε πανελλαδικό επίπεδο, που οικοδομήθηκαν από το 2006 και μετά έχουν μόνωση. Αντίθετα, τα παλιότερα κτίρια είναι «ενεργειακά σουρωτήρια»: Το 56,8% των κατοικιών που κτίστηκαν πριν από το 1981 δεν διαθέτει καθόλου μόνωση.

Σχετικές ειδήσεις