ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι αδιαφόρησε το υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση Siemens

Έτσι αδιαφόρησε το υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση Siemens

Ευθύνες στη Διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την εδώ και τρία χρόνια κωλυσιεργία του στο θέμα της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας-συγχωροχάρτι στη Siemens.

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ειδικότερα το έγγραφο -απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη ΜΚΟ "Έλληνες Φορολογούμενοι", οι οποίοι από το 2012 είχαν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας-συγχωροχάρτι στη Siemens, περιγράφει τις καθυστερήσεις και την αδιαφορία της Διοίκησης του υπουργείου που δεν απέστειλε την έκθεση απόψεων και το φάκελο της υπόθεσης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το αποτέλεσμα είναι η απουσία εκπροσώπησης του Δημοσίου στο ΣτΕ και οι συνεχείς –τρεις- αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί από το 2012.

Η ΜΚΟ «Έλληνες Φορολογούμενοι», που και επισήμως αναφέρεται η ευθύνη της Διοίκησης του υπουργείου, πρόκειται να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του υπευθύνου στο υπουργείο Οικονομικών για την κωλυσιεργία του στο θέμα της δίκης στο ΣτΕ για τη συμφωνία με τη Siemens, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΠΔ 18/1989, ενώ θα στείλουν και επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» επισημαίνουν τη σημασία του ζητήματος τόσο σε επίπεδο οικονομικό (η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια από τη Siemens, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Βουλής, τόσο μέσω ελληνικών, όσο και μέσω αμερικανικών δικαστηρίων), όσο και σε επίπεδο εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και σε ένα ακόμη πεδίο: αυτό της αξιοπιστίας και της διαύγειας του πολιτικού συστήματος.

Η δίκη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο ΣτΕ πρόκειται να αναβληθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προετοιμαστεί και σύμφωνα με πληροφορίες των "Ελλήνων Φορολογούμενων" θα οριστεί νέα δικάσιμος μέσα στο Μάιο. Οι "Έλληνες Φορολογούμενοι" θα στείλουν νέα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, αιτούμενοι να προσέλθει το Υπουργείο Οικονομικών στη νέα δικάσιμο που θα οριστεί.

Σημειώνεται ότι από την κατάθεσή της (στις 26/10/2012) η υπόθεση αναβλήθηκε τρεις φορές (17/9/2013, 14/6/2014 και 23/9/2014), επειδή το Ελληνικό Δημόσιο (η “αντίπαλος” πλευρά) δεν προσερχόταν στο Δικαστήριο για να καταθέσει προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο. Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος της Βουλής αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία συµφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια στη θυγατρική, στην Ελλάδα, και να διασφαλίσει 600 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τη δική της κερδοφορία.

Υποτίθεται ότι θα ανέγειρε νέο εργοστάσιο, δαπανώντας 60 εκατομμύρια, χωρίς όμως να υπάρχει υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε καν ρήτρες στην περίπτωση που δεν τηρήσει τη συμφωνία.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο.

Σχετικές ειδήσεις