ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Σφακιανάκης: Η επικοινωνία στην οικογένεια είναι «τείχος προστασίας» των ανηλίκων στο διαδίκτυο

Μ. Σφακιανάκης: Η επικοινωνία στην οικογένεια είναι «τείχος προστασίας» των ανηλίκων στο διαδίκτυο

Να αφιερώνουν χρόνο, έστω και τηλεφωνικά στα παιδιά τους, καλεί τους γονείς ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι οι ανήλικοι που εμπιστεύονται τρίτα πρόσωπα στο διαδίκτυο «πληρώνουν πολλές φορές την ανάγκη τους να μοιραστούν ζητήματα που τους απασχολούν ή και αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον».

Όπως ανέφερε, πολλές φορές οι γονείς βρίσκονται σπίτι, την ώρα που τα παιδιά κάνουν «τσατ» (συζήτηση) ωστόσο όπως προκύπτει, δεν αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για να συζητήσουν με τα παιδιά τους».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης, που συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο Ψυχιατροδικαστικής Βόρειας Ελλάδας, το οποίο διοργανώνεται στην Κοζάνη και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 4 Οκτωβρίου, «δεν φτάνει μόνο να βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά μας, αλλά πρέπει να επικοινωνούμε, και αυτό είναι το Firewall σύστημα (τείχος προστασίας) της οικογένειάς μας».

Επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».

Αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χρήση αυτών, «αλλά με κανόνες» και με γνώμονα ότι «στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία και απόλυτη ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι υπάρχει ένα εξειδικευμένο προσωπικό 20 ατόμων στην Ελληνική Αστυνομία , επισημαίνοντας ότι τα τελευταία εννέα χρόνια έχουν γίνει στη χώρα μας 1.050 συλλήψεις.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, προσέθεσε και εξήγησε ότι «οι παιδόφιλοι γνωρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία για να εντοπίσει, αλλά και να συλλάβει άμεσα τους παραβάτες».

Αναφορικά με τις αυτοχειρίες στο διαδίκτυο, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει προλάβει/σώσει 1.280 άτομα. «Είμαστε κοντά στον πολίτη, με τον οποίο συμπάσχουμε και σε καμία περίπτωση και ουδέποτε τον αντιμετωπίσαμε ή πρόκειται να το πράξουμε, σαν να είναι πελάτης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ρoή Ειδήσεων