ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα των Παθών - Παραλύει η χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Εβδομάδα των Παθών - Παραλύει η χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα αυτή τη βδομάδα με τον κοινωνικό ιστό και τα συνδικάτα να είναι σε πραγματικό «αναβρασμό» παίρνοντας θέσεις μάχης, λόγω και των τελευταίων χειρισμών της κυβέρνησης.

Ποδαρικό στις απεργιακές κινητοποιήσεις κάνουν σήμερα Δευτέρα (2/11) μαθητές και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, με την ΟΛΜΕ να έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 14:00.

Η ΟΛΜΕ αναφέρει πως «τα προβλήματα των μαθητών είναι και δικά μας προβλήματα. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», ενώ οι καθηγητές σχολιάζουν πως, «Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με παλιά και νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να αντιμετωπίζουν δραματικές καταστάσεις.

Επίσης τη Δευτέρα από τις 06:00 αλλά και την Τρίτη απεργεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε εκείνα της μεταφοράς προσφύγων.

Όλα τα πλοία θα παραμείνουν με δεμένους κάδους και δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Νοεμβρίου, τονίζει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία έχει προκηρύξει 48ωρη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας «στη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών», που «δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές».

Την σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παίρνουν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, έχοντας προγραμματίσει στάση Εργασίας από τις 21:00 μέχρι την λήξη της κυκλοφορίας, «Καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την κακοδιαχείριση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και την ολιγωρία των υπευθύνων για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα το μετρό, το τραμ και ο ΗΣΑΠ».

Τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ), Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ), Σύλλογος εργαζομένων Τραμ (ΣEΤ) και Ένωση εργαζομένων ΗΣΑΠ, σε κοινή ανακοίνωση τους σημειώνουν, ότι στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποτελεί και παράρτημα του τελευταίου νόμου (4337/15), δεν υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό, ούτε ποσοτικά στοιχεία - προβλέψεις ή στόχοι - που να εκτιμούν το όφελος που θα προκύψει. Αντιθέτως, από τα στοιχεία που περιγράφει, όπως υποστηρίζουν οι σύλλογοι των εργαζομένων, το βέβαιο είναι ότι οι «περικοπές δαπανών και προσωπικού» που θα προκύψουν από πιθανές συγχωνεύσεις υπηρεσιών, θα δημιουργήσουν ανάγκες που θα καλυφθούν από εργολάβους. Προφανώς επίσης, η «οικονομία κλίμακας» που ενδεχομένως θα προκύψει, θα χρησιμοποιηθεί ως αμοιβή του όποιου εξωτερικού-διεθνούς συμβούλου που θα αναλάβει το έργο του σχεδιασμού.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα προβλήματα των «ελλείψεων σε τροχαίο υλικό στην Γραμμή 1, καθώς και στο χρονίζον πρόβλημα της παραλαβής των συρμών 3ης σειράς στο Μετρό».

Τέλος την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, αναμένονται καταλήψεις σε Δημαρχεία και ΧΥΤΑ από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τις 10:00 έως τις 13.00, όπως αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο, με τον κλάδο να απαιτεί να διατηρηθούν σε καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών οι υπάλληλοι στην καθαριότητα, ενώ εκφράζονται αντιρρήσεις και σε επικείμενες αλλαγές στο μισθολόγιο, την κινητικότητα και την αξιολόγηση.

Νέες κινητοποιήσεις και την επόμενη βδομάδα

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και Πανελλαδικά συλλαλητήρια για Ασφαλιστικό, προαπαιτούμενα και εργασιακές σχέσεις, από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις την ίδια μέρα.

Επίσης την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο από την ΑΔΕΔΥ.

Σχετικές ειδήσεις