ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η ΠΝΟ για το μέλλον των κινητοποιήσεών της

Συνεδριάζει η ΠΝΟ για το μέλλον των κινητοποιήσεών της

Συνεδριάζει εκ νέου το μεσημέρι της Πέμπτης (5/11) η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να καθορίσει την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεών της.

Στις έξι τα ξημερώματα της Παρασκευής (6/11) λήγει η δεύτερη 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΝΟ και πλέον οι ναυτεργάτες καλούνται να αποφασίσουν πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

Χθες Τετάρτη, η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα κατά την οποία δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για την εξαίρεση τριών πλοίων για τη μεταφορά μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε δίκαια των αιτήματα των απεργών ενώ σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες», τονίζεται ότι «καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί» και επισημαίνεται: «Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Οι ναυτικοί ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ αλλά και να μην προχωρήσει η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας κατά 10%, κάτι που έχει ήδη εφαρμοσθεί στις γραμμές της Αδριατικής.

Προβλήματα από την απεργία

Ήδη προβλήματα έχουν προκληθεί στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς περισσότερα από 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορούν να προσεγγίζουν τον τερματικό σταθμό του Πειραιά, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω, αναμένοντας τα πλοία της γραμμής, προκειμένου να μεταβούν στον Πειραιά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τομεάρχες Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου Λευτέρης Αυγενάκης και Νότης Μηταράκης, αντίστοιχα, επιρρίπτουν ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Δρίτσα για τη συνέχιση της απεργίας.

Σημειώνουν ότι οι «πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στη μεταφορά των προϊόντων τους και η μεταφορά προσφύγων έχει διακοπεί δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων