ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Δεν υποχωρούν οι αγρότες - Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα

Μπλόκα αγροτών 2017: Δεν υποχωρούν οι αγρότες - Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα

Ειδήσεις | Μπλόκα αγροτών 2017: Δεν το βάζουν κάτω και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι αγρότες, μετά το «ναυάγιο» της Παρασκευής (10/02/2017) στις συζητήσεις μετον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,την υφυπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ (14/02) - ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΟΙ

Εν αναμονή του συλλαλητηρίου της Τρίτης (14/02/2017) στην Αθήνα, οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους ενώ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ωστόσο, τη στιγμή που η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται επί ποδός εν όψει του παναγροτικού συλλαλητηρίου, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας διαχώρισαν τη θέση τους και αποφάσισαν το Σάββατο (11/02/2017) να μη συμμετάσχουν σε αυτό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Β’ Χαλάστρας. «Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν συμμετέχουμε σε κομματική συγκέντρωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β’ Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης.

Και πρόσθεσε: «Παρά τα πυρά που δεχτήκαμε, όσοι συντασσόμαστε με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας κινούμαστε με γνώμονα την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει».

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Νομού Σερρών, Στέργιου Λίτου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, που μέχρι πρότινος συντασσόταν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας. «Δεν συμμετέχουμε σε κομματική φιέστα κανενός. Τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι πέραν των κομμάτων και των συμφερόντων που καθένας θέλει να εξυπηρετήσει».

Έτοιμοι να συναντηθούν με τον Γιάννη Δραγασάκη

dragasakis

Θετικοί ως προς τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφανίζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται μαζί τους, όπως προέκυψε απο τη συνάντηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο (11/02/2017).

«Αντιλαμβανόμενοι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, αποδεχόμαστε την πρόταση που μας έγινε να συμμετέχει στη συνάντηση που ζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρός της», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, αγρότης Χαλκηδόνας.

«Η συνάντηση κλείδωσε -μετά τις 20.00- για να γίνει την προσεχή Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 15.00 το μεσημέρι στην Αθήνα και με τη συμμετοχή των στελεχών της κυβέρνησης που η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αχιλλέας Καμπούρης.

«Όχι» και από τους πωλητές των λαϊκών αγορών στο συλλαλητήριο

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας κινήθηκε και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών λαϊκών Αγορών.

Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο συλλαλητήριο εν όψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την επόμενη μέρα Τετάρτη 15 Φεβρουάριου 2017.

Όπως αναφέρει σημερινή ενημέρωση της ομοσπονδία, «την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και τους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων παραγωγών όλης της χώρας με τα εξής θέματα: αγροτικό, ασφαλιστικό, φορολογικό, κόστος παραγωγής και ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές. Δεν θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Τρίτης».

Εν όψη της συνάντησης, η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα αιτήματά της στα υπό συζήτηση θέματα:

- Άμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ εντός του 2017

Απαραίτητη κρίνεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ εντός του 2017 που θα καταργεί τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών, διότι, όπως σημειώνεται, σήμερα το 80% των επιδοτήσεων αποδίδεται στο 20% των δικαιούχων, αποδίδοντας σε κάποιους λίγους ενίσχυση έως και 450 φορές μεγαλύτερη από κάποιους άλλους, για την ίδια δραστηριότητα.

Επίσης, προτείνεται η άμεση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης, ώστε στη τρέχουσα περίοδο όλοι οι αγρότες να έχουν ίσης αξίας δικαιώματα για την ίδια καλλιέργεια, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ.
Προτείνεται ακόμη, η άμεση επίλυση του προβλήματος των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων του 2014.

- Ασφαλιστικό - Φορολογικό

Προτείνεται η αλλαγή του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες αφού, όπως αναφέρεται, «η καλλιέργεια του οικογενειακού κλήρου έρχεται να ασφαλίσει 2 και 3 - 4 μέλη της οικογένειας με χαμηλά ασφάλιστρα ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της καλλιέργειας και την υπερχρέωση τους στο ασφαλιστικό ταμείο».

Προτείνεται, ακόμη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

- Μείωση του κόστους παραγωγής

Προτείνεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων. Δημιουργία αναπτυξιακής χρηματοδοτικής τράπεζας για τους αγρότες. Μέσω νόμου ουσιαστική επίλυση του θέματος των αλλοδαπών εργατών γης. Μέριμνα για δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών. Ενδεικτικές τιμές σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Για τα πρώτα 3 χρόνια μείωση φορολογικών συντελεστών για νέους αγρότες. Επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή αποζημιώσεων το αργότερο εντός τετραμήνου από την δήλωση ζημιάς.

- Νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές

Επαναλειτουργία των Αυτοχρηματοδοτούμενων Οργανισμών Λαϊκών Αγορών. Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να είναι αναπτυξιακός, εκσυγχρονιστικός και να εξαλείφει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να διευκολύνει την δραστηριοποίηση των αγροτών παραγωγών λαϊκών αγορών.

Μπλόκα παντού...

Πάντως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο (που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης), και ήδη σκέφτονται το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, μια κίνηση που κερδίζει έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις, ολοένα και περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των Ευζώνων, είναι στημένο από τις 30/01, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Έτσι, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/01 η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548ο χλμ. της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Σερρών, που από τις 25/01 έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, συνεπεία της αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συνεχίζουν τον επ' αόριστο αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής και στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, Άγιο Μάμα ήτοι στο δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της Επαρχιακής Οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Όπως επισήμαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφή ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της 14/02. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι και όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου «δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας όπου μας χρειάζονται».

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Δυτική Μακεδονία

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένουν στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί πλέον και επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και εντός της επόμενης εβδομάδας σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλλιος Δεμερτζίδης.

Επίσης, στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης.

Τι έγινε την Παρασκευή (11/02) στο «ραντεβού» με τον Αποστόλου

Μετά τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου έκαναν λόγο για «κυβερνητική αδιαλλαξία», ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν τους αγρότες σε ενίσχυση των μπλόκων, αλλά και σε συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη (14/02/2017).

agrotes2

Διαβάστε εδώ για το αγροτικό συλλαλητήριο της 14ης Φεβρουαρίου

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίξουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας», ανέφερε – μεταξύ άλλων – η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

agrotes3

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Από την πλευρά του και ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα, με κλείσιμο των εθνικών οδών.

Άκαρπη συνάντηση

4044728 copy

Το ραντεβού των εκπροσώπων των αγροτών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπεσε στο κενό, καθώς οι μεν πρώτοι έκαναν λόγο «εμπαιγμό και κοροϊδία», ενώ οι δεύτεροι για «ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση», με τους συναρμόδιους υπουργούς να επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο σε θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, χαρακτηρίζοντας «ζωηρή έως ουσιαστική» τη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο.

Είπε επίσης ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κατατέθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κ. Παπανάτσιου είπε πως ό,τι ψηφίστηκε στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δεν αλλάζει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωση στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι δόθηκαν διευκρινήσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό και για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις αναφορικά με τα μπλόκα των αγροτών

Σχετικές ειδήσεις