ΕΛΛΑΔΑ

«Θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα»

«Θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα»
Τη μάχη για τη ζωή εξακολουθεί να δίνει η 14χρονη κοπέλα που αυτοπυρπολήθηκε...

Eπιμέλεια:Μαρία Πιλάτου

Τη μάχη για τη ζωή εξακολουθεί να δίνει η 14χρονη κοπέλα που αυτοπυρπολήθηκε πριν από δύο ημέρες λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και νοσηλεύεται ακόμη στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Με αφορμή το περιστατικό ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης ψυχίατρος –Διευθυντής Ψυχικής Υγείας Ινστιτούτου Υγείας Παιδιών εφιστά τον κίνδυνο αύξησης ανάλογων περιστατικών.

«Τα προβλήματα στην ελληνική οικογένεια δεν έχουν συνδρομή από επαγγελματίες και υπολείπονται της κοινωνικής αναγκαιότητας »σπεύδει ο ίδιος να δηλώσει.

Ιδιαίτερα εντοπίζει αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας σε πληθυσμούς που για κάποιο λόγο φέρουν επιβαρυντικό παράγοντα όπως συνέβη με την συγκεκριμένη κοπέλα η οποία προέρχεται από οικογένεια οικονομικών μεταναστών και αναμφίβολα εντάσσεται σε μια μερίδα του πληθυσμού σχετικά αποδυναμωμένη με το ενδεχόμενο να έχει δεχθεί πιέσεις ψυχολογικής φύσης στην προσπάθεια ένταξης και προσαρμογής της .

Ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης επισημαίνει πως έχει τεκμηριωθεί ότι οι έφηβοι έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση των ψυχιατρικών προβλημάτων στη περίοδο της κρίσης που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά λαμβάνοντας υπόψη μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, όπως οι ενήλικες κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις έτσι οι έφηβοι κινδυνεύουν πλέον άμεσα από τάσεις αυτοκτονίας.

Σ’ αυτό το σημείο η κρατική μέριμνα είναι απούσα ως προς την επαρκή και υγιή λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών της σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με τη συμβολή τους να κρίνεται επιτακτική.

Είναι γεγονός άλλωστε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες στη χώρα μας είναι υποστελεχωμένες έως ανύπαρκτες αν λάβουμε υπόψη μας πως χώρες μικρότερης ανάπτυξης από την Ελλάδα όπως η Βοσνία διαθέτουν αρτιότερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με δραστικά αποτελέσματα στην κοινωνία τους .

Η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να υποστηρίξει και να διαχειριστεί προβλήματα όπως αυτά που αφορούν στις οικογενειακές σχέσεις αλλά και όχι μόνο με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά εμφανείς οι οδυνηρές επιπτώσεις τους στον κοινωνικό ιστό.