ΕΛΛΑΔΑ

Β. Μιχαλολιάκος: «Ο ΟΛΠ ξανά στον Πειραιά»

Β. Μιχαλολιάκος: «Ο ΟΛΠ ξανά στον Πειραιά»
Στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 - 90,4 FM», που παρουσιάζει...

Στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 - 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ν. Παρασκευάς, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του, να διεκδικήσει με όλες τις μεθόδους ακόμη και μέσω της δικαιοσύνης, το λιμάνι του Πειραιά, γιατί όπως τόνισε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας.»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα για την πόλη, όπως είναι η καθαριότητα, το παρεμπόριο, για τον Κηφισό, για το κίνημα εθελοντισμού, για το αποχετευτικό στα Μανιάτικα, για την εργασιακή εφεδρεία, για την έλλειψη προσωπικού στα ΚΑΠΗ, για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, για τη Δημοτική αστυνομία καθώς και για τα μελλοντικά έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Αναλυτικά τα κύρια σημεία της εκπομπής:

Για την Καθαριότητα-Παρεμπόριο- Ο.ΚΑ.ΝΑ.

«Δεν είμαστε μια συμβατική Δημοτική Αρχή. Δεν είμαστε του συστήματος. Αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια την πόλη μας και την καταδικάζουν σε φθορά. Πρώτα ήσαν τα σκουπίδια. Είχαμε πει σε 60 μέρες ο Πειραιάς θα καθαρίσει. Με την ευκαιρία αυτή κάνω έκκληση στους δημότες, να μη βγάζουν μέχρι την Πέμπτη σκουπίδια έξω. Υπάρχει κατάληψη στις χωματερές. Είναι κρίμα αυτό που πετύχαμε τόσους μήνες μαζί, δημοτική αρχή- εργαζόμενοι- δημότες, να το νοθεύσουμε με μια επιπόλαιη και χωρίς λόγο έξοδο των σκουπιδιών από τα σπίτια μας για δύο ημέρες. Παρόλα αυτά έχω δώσει εντολή στους οδοκαθαριστές και τα μαζεύουν. Τα αποθηκεύουν σε μεγάλες σακούλες, για να μην κρέμονται πάνω από τους κάδους.

Δεύτερο είχαμε πει ότι θα νικήσουμε το παρεμπόριο και θα συγκρουστούμε. Και είμαι περήφανος που στην πόλη μου (σε μια έξαρση του παρεμπορίου στην Ελλάδα), δεν υπάρχει παρεμπόριο πια. Το νικήσαμε.

Τρίτο είχαμε πει την άμεση απομάκρυνση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. από την Β΄ Μεραρχίας και Νοταρά, κυρίως για τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι άρρωστα και έχουν ανάγκη από παροχή υπηρεσιών υγείας. Εκεί δεν παρέχονταν υπηρεσίες υγείας, αλλά τους στέλναμε στο λάκκο των λεόντων, στον έμπορο των ναρκωτικών που καραδοκούσε. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Λοβέρδος ανταποκρίθηκε στο αυτονόητο, το οποίο θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Πάντως οφείλω να τον ευχαριστήσω. Ορισμένοι σπεύδουν να πουν: Μα στα δικά μας νοσοκομεία θα θεραπεύουμε τα εξαρτημένα παιδιά;

Τα παιδιά αυτά που είναι Πειραιώτες, τα αγαπάμε και τα υποστηρίζουμε. Είμαστε σύμμαχοί τους. Εχθροί και αντίπαλοι είμαστε με τους εμπόρους ναρκωτικών. Και επειδή κάποιοι φοβούνται ότι θα γίνουν εστίες αντίστοιχες με την Νοταρά και την Β΄ Μεραρχίας, οι χώροι έξω από τα νοσοκομεία, να μην το φοβούνται. Εκεί θα είμαστε και εμείς και η Ελληνική Αστυνομία.»

Για τον Κηφισό:

«Παρόλο που η αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, εμείς οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να είμαστε θεατές και να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού. Εμείς στα δικά μας διοικητικά όρια σηκώνουμε τα μανίκια. Π.χ. πηγαίνουμε στους αρχαιολογικούς χώρους και σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία τους καθαρίζουμε και τους φυτεύουμε. Όσον αφορά τον Κηφισό, θα προχωρήσουμε σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα καλέσουμε και την κυβέρνηση να φροντίσει να έχει την κατάλληλη υποδομή ώστε αυτά που φέρνει ο Κηφισός στη θάλασσα να τα μαζεύει κάποιο ειδικό αντιρρυπαντικό πλοίο.»

Για την δημιουργία κινήματος εθελοντισμού:

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια που ηγείται η κ. Καλαγιά με την ΚΟ.Δ.Ε.Π.. Προσωπικά έχω δώσει μια εντολή, η οποία είναι σταθερή και απόλυτη: Ο οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας, έχει ανάγκη από τρόφιμα θα τα παίρνει, ακόμη κι αν δεν εντάσσεται στα στενά κριτήρια που προβλέπουν οι κανονισμοί. Ένας άνθρωπος που φτάνει στο σημείο να ζητάει ένα πακέτο μακαρόνια, ένα πακέτο ρύζι, έχει ανάγκη να φάει. Κι εμείς χρωστάμε στον κάθε δημότη μας, στον κάθε συνάνθρωπό μας που περνάει από την πόλη μας, τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ ή ένα κρεβάτι να κοιμηθεί, καθώς επίσης γιατρό και φάρμακα.

Ευχαριστώ τη δημότισσα που προσφέρεται να βοηθήσει και θα ήθελα να την παρακαλέσω μαζί με τις φίλες της στη γειτονιά να επικοινωνήσουν μαζί μου, ώστε να ενσωματωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού, που θέλουμε να δημιουργήσουμε, όχι μόνο κατά της φτώχειας, αλλά υπέρ της πόλης μας και υπέρ της ανθρωπιάς. Η αρετή της αλληλεγγύης είναι σύμφυτη με την ελληνική παράδοση και προπαντός με την Πειραιώτικη. Σύντομα θα διοργανώσουμε και μια μεγάλη εκδήλωση με την οποία στοχεύουμε να αναδείξουμε το θέμα. Θα καλέσουμε τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες να συμμετέχουν σ΄ αυτό το κίνημα εθελοντισμού, το οποίο θα συμπληρώνει την έλλειψη προσωπικού που έχουμε σε διάφορους τομείς π.χ. στο πράσινο το οποίο πρέπει να προσέχουμε, να το φροντίζουμε, να το καθαρίζουμε, να το ενισχύουμε κ.λ.π.

Κυρίως όμως στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω των οποίων θα παρέχουμε αγάπη. Όταν είσαι δότης αγάπης είσαι κατ΄ αρχήν ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί κερδίζεις τελικά από το δέκτη αγάπης.»

Για το αποχετευτικό στα Μανιάτικα:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, την οποία ζήτησα και ήταν λεπτομερής, τα φρεάτια των αγωγών ομβρίων καθαρίζονται συχνά και τακτικά και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την περίπτωση πλημμυρών. Το μεγάλο πρόβλημα στα Μανιάτικα, απ΄ όπου επικοινώνησε ο φίλος ακροατής, είναι ότι δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο. Και είναι το μεγάλο έργο που θα εντάξουμε στο Ε.Σ.Π.Α.»

Για την εργασιακή εφεδρεία:

«Δίνω μια μάχη με την κυβέρνηση, γιατί πάει να «κόψει» τους συμβασιούχους ακόμη και στην καθαριότητα. Δεν θα το ανεχτώ. Θέλω να ξέρει από τώρα ο Πειραϊκός λαός, ότι αν η κυβέρνηση απαγορεύσει αυτό που πληρώνει με τα δικά του ανταποδοτικά τέλη, σημαίνει τελικά ότι θέλει βρώμικες πόλεις. Δεν ξέρω τι άλλο σημαίνει. Να πάρει και τα ανταποδοτικά τέλη και των δημοτών και να τα δώσει στην τρόικα; Εγώ αυτό ως Δήμαρχος του Πειραιά, δεν θα το ανεχτώ. Έστω και αν πρέπει να προσφέρω τη θυσία μου. Χρωστάω στον Πειραϊκό λαό καθαρή πόλη. Πληρώνει ο Πειραϊκός λαός για να έχει την καθαρότερη πόλη και αυτή οφείλω να του δώσω.»

Για την έλλειψη προσωπικού στα ΚΑΠΗ:

«Στον Πειραιά εκτός των άλλων προβλημάτων, παραλάβαμε και τρομακτική έλλειψη σε προσωπικό, όσο και αν ακούγεται παράδοξο. Γι’ αυτό, μας προκαλεί αλλεργία κάθε σκέψη να θέσουμε κάποιους από τους εργαζόμενους μας σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Δεν θα γίνει.

Κινητοποιούμε τον εθελοντισμό. Σε πολλά ΚΑΠΗ, εθελόντριες και εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες. Προγράμματα απασχόλησης κάναμε με την ΓΣΕΒΕ και ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτών που θα προσληφθούν θα πάει στα ΚΑΠΗ, εάν και εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ. Στα παιδιά της τρίτης ηλικίας χρωστάμε αγάπη, χρωστάμε ευγνωμοσύνη και δεν πρόκειται να μειώσουμε σε τίποτα την παροχή υπηρεσιών.»

Για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου:

«Ενισχύσαμε τον ιερό ναό με ένα συμβολικό ποσό, διότι είμαστε χριστιανοί όσο και αν ενοχλεί κάποιους που δεν είναι. Σεβόμαστε και αυτή την άποψη. Ο Χριστός δεν επιβάλλεται, ο Χριστός εμπνέει.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Άγιος της ναυτοσύνης.

Είναι κρίμα να μην συμβάλλουμε όλοι- στο μέτρο του δυνατού-στην αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά. Το «είναι κρίμα» το εκπέμπω και προς τους ισχυρούς της πόλης μας και όχι μόνο. Των εφοπλιστών, αν θέλετε. Ας το πάρουν πάνω τους.»

Για τον Ο.Λ.Π:

«Ζητάμε χρήματα και δεν τα ζητάμε απλώς με μια δήλωση, με ένα δελτίο τύπου. Τα ζητάμε με όλες τις μεθόδους, ακόμη και μέσω της δικαιοσύνης. Αλλά πάνω από όλα ζητάμε το λιμάνι μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να πάρει μια πόλη και να της κόψει το καλύτερο.

Ο Πειραιάς είναι λιμάνι. Δεν είναι δυνατόν το λιμάνι του να ανήκει στην κεντρική εξουσία και η λειτουργία του να επιβαρύνει την πόλη μας και να μην έχει ανταποδοτικά οφέλη. Θα το πάρουμε το λιμάνι μας, γιατί έχουμε δίκιο. Θα πάρουμε και τα ανταποδοτικά. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας.»

Για τα έργα και το όραμα για τον Πειραιά:

«Η ρύθμιση του χρέους είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Πειραιά. Πιστεύουμε ότι το κράτος, μας χρωστάει πιο πολλά από όσα έχει χρεώσει το Δήμο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι η απόδοση στον Πειραιά όλων των ελεύθερων χώρων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μας πνίγει η έλλειψη φυτικού πρασίνου. 2,5 τ.μ. πρασίνου έχει ανά κάτοικο η τσιμεντούπολη της Αθήνας, 1.5 τ.μ. ο Πειραιάς.

Επίσης το οραματικό μας έργο είναι η υπόγεια σήραγγα που θα συνδέει το ΣΕΦ με το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Με δύο άξονες, ο ένας μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και ο άλλος μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Να αναπνεύσει ο Πειραιάς.

Ο Πειραιάς είναι η μόνη μεγάλη πόλη στον κόσμο, που δεν έχει παρακαμπτήριο δρόμο. Ο μόνος παρακαμπτήριος δρόμος, που μπορεί να γίνει στον Πειραιά είναι ο υπόγειος.
Έφτιαξαν αυτές τις ανισόπεδες διαβάσεις -και καλά έκαναν- με αποτέλεσμα να έρχονται πολλαπλασίως περισσότερα αυτοκίνητα σε πολύ μικρότερο χρόνο, τα οποία δεν χωράνε στο υπάρχον οδικό δίκτυο. Υπάρχει η απόλυτη ασφυξία.

Θα προσπαθήσουμε να σημαδέψουμε - αν θέλετε - τη θητεία μας με αυτά τα μεγάλα έργα, καθώς επίσης και με την αξιοποίηση της δικής μας περιουσίας.
Ο φυσικός χώρος του Πειραιά είναι το λιμάνι, για αυτό θα μεταφέρουμε ξανά το Δημαρχείο στο λιμάνι, στο Πύργο του Πειραιά.»

Για την Δημοτική αστυνομία:

«Οι δημοτικοί αστυνομικοί στον Πειραιά είναι μόλις 95 και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, την στιγμή που η Αθήνα έχει 1.600.

Με αυτούς τους 95, εκ των οποίων πολλές είναι γυναίκες που έχουν το ιερό προνόμιο της μητρότητας, άρα της εγκυμοσύνης, άρα και της λοχείας -και ελπίζω αυτό το ιερό προνόμιο να μην το σημαδέψει η κυβέρνηση- νικήσαμε το παρεμπόριο. Επίσης έχουμε στοιχειώδεις περιπολίες σχεδόν σε όλο τον Πειραιά. Δουλεύουν νύχτα και μέρα».