ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι ότι η Τουρκία ανοίγει ξανά τη «στρόφιγγα» με τους πρόσφυγες

Φόβοι ότι η Τουρκία ανοίγει ξανά τη «στρόφιγγα» με τους πρόσφυγες

Η Άγκυρα φαίνεται να ανοίγει την προσφυγική στρόφιγγα μετά και τη νέα αυξητική τάση που καταγράφηκε στις ροές μεταναστών.

Μέσα σε 12 ώρες στη Μυτιλήνη αποβιβάστηκαν στις ακτές του νησιού 350 πρόσφυγες και μετανάστες, περισσότεροι δηλαδή από όσους έφτασαν στην προηγούμενη εβδομάδα συνολικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το «Έθνος» την τελευταία εβδομάδα, 23 με 27 Μαρτίου, ήταν εκείνη με τις λιγότερες αφίξεις καθώς έφτασαν 236 άτομα. Αξιωματικοί που παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές και ελληνικές μεταναστευτικές τάσεις ταυτίζουν το χρονικό σημείο αυτό με την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα.

Χθες, τα ξημερώματα, το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τη Frontex εντόπισε και διέσωσε 174 μετανάστες μέσα από τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους.

Ανοιχτά του κόλπου Γέρας, της Σκάλας Μυστέγνων και της περιοχής Άκρα Κόρακα. Λίγες ώρες πριν, είχαν διασωθεί ακόμα 175 άτομα τα οποία έφυγαν από τα τουρκικά παραλία με τέσσερις βάρκες και εντοπίστηκαν ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Ασφυξία στη Μόρια

Τα νησιά για ακόμα μία φορά εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Μόνο στο κέντρο κράτησης στη Μόρια μέχρι την Τρίτη διέμεναν 5.413 άτομα, με τη χωρητικότητα της δομής να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.