ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» στη Μυτιλήνη: Σκηνές χάους μεταξύ μεταναστών, κατοίκων και αστυνομίας (pics+vids)

«Πόλεμος» στη Μυτιλήνη: Σκηνές χάους μεταξύ μεταναστών, κατοίκων και αστυνομίας (pics+vids)

Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (22/4) στην πόλη της Μυτιλήνης.

Μεγάλη ομάδα πολιτών καθοδηγούμενη από στελέχη του ακροδεξιού χώρου, επιτέθηκε σε ομάδα προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν που για πέμπτη μέρα είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.

Συνεχείς επιθέσεις με βεγγαλικά και κροτίδες επιχείρησαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες της Μυτιλήνης εναντίον των μεταναστών και προσφύγων, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, περικυκλωμένοι στην άλλη μεριά της πλατείας από αστυνομικές δυνάμεις, απαντούσαν με συνθήματα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ήταν στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

DSC0012

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν μεταξύ των πολιτών και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους μετανάστες. Σε ενίσχυση των τελευταίων έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Οι επιτιθέμενοι πολίτες πέταξαν μπουκάλια με νερό προς τη μεριά των προσφύγων και κατά διαστήματα επιχειρούσαν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στους πρόσφυγες.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν, κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν και χημικά εκτός της συνήθους μεθόδου της απώθησης που χρησιμοποιεί η Αστυνομία. Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή από μεριάς των συγκεντρωμένων πολιτών πετάχτηκε προς τους πρόσφυγες και μια ναυτική φωτοβολίδα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά, αφού ένας πρόσφυγας με ψυχραιμία την άρπαξε και την πέταξε στη θάλασσα.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες απαίτησαν την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20:00 το βράδυ. αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο.

Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Να σημειωθεί ότι τα μεσάνυχτα είχαν εκδηλωθεί φωτιές σε όλο το μήκος της προκυμαίας της Μυτιλήνης, καθώς αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν επιτιθέμενες ομάδες ακροδεξιών με τη χρήση χημικών, με τους τελευταίους να κάνουν την «αντεπίθεσή» τους βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Στην πλατεία Σαπφούς έχει σπεύσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Τα ξημερώματά, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση της πλατείας.

Όπως αναφέρει το lesvosnews.gr, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, lesvosnews.gr, lesvospost.gr