ΕΛΛΑΔΑ

Αλκοόλ και ναρκωτικά από τα 13 οι Έλληνες μαθητές

Αλκοόλ και ναρκωτικά από τα 13 οι Έλληνες μαθητές

Αλκοόλ, τσιγάρο ακόμα και ναρκωτικά μπαίνουν στη ζωή των εφήβων στην Ελλάδα ακόμα και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ανήλικους έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία πενταετία, καθώς πάνω από το 30% των 15χρονων πίνει ποτά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ δύο στους πέντε έχουν μεθύσει το λιγότερο μία φορά. Δεν είναι επίσης λίγα τα Ελληνόπουλα που έρχονται σε επαφή και με ναρκωτικές ουσίες, όπως το χασίς, από την ηλικία των 14 ετών.

Η σχέση των Ελλήνων εφήβων με τις εξαρτησιογόνες ουσίες παρουσιάζεται σε πανελλήνια μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένας στους 5 μαθητές ηλικίας 12 έως 15 χρόνων έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά κυρίως στο σχολείο, ενώ το 10,2%, έχει εθιστεί καθώς καπνίζει συστηματικά τουλάχιστον 6 τσιγάρα ημερησίως.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στην ηλικία των 15 χρόνων έχει καπνίσει το 42,1% των μαθητών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους 13χρονους είναι 17,3%, ενώ στους 11χρονους πέφτει στο 3,3%, το οποίο είναι σημαντικό ποσοστό για αυτή την ηλικία.

Αναφορικά με το αλκοόλ, η έρευνα δείχνει ότι ένα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών δηλώνουν ότι πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά στη σειρά. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.

Τι πίνουν οι έφηβοι

Οι μαθητές ρωτήθηκαν για την κατανάλωση μπίρας, κρασιού, οινοπνευματωδών με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ (π.χ. ουίσκι, βότκα), συσκευασμένων αλκοολούχων αναψυκτικών, ούζου ή ρακής και, τέλος, κάποιου άλλου οινοπνευματώδους ποτού που πιθανά κατανάλωσαν.

Τα… γερά ποτήρια του εφηβικού πληθυσμού καταναλώνουν κυρίως μπίρα, συσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το χαμηλότερο ποσοστό προτίμησης έχει το κρασί.

Ναρκωτικά από τα 13

Χρήση κάνναβης έχουν κάνει το 7,2% των 15χρονων μαθητών (10,6% των αγοριών και 3,7% των κοριτσιών), ενώ τα 2/3 αυτών δηλώνουν ότι έχουν επαναλάβει τη χρήση 3 ή και περισσότερες φορές. Το πλέον ανησυχητικό όμως σε ότι αφορά τη χρήση χασίς είναι ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση στους 15χρονους.

Αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών κάνει χρήση και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών όπως κόλλα και βενζίνη που έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά το 8% των 15χρονων εφήβων. Χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών φαρμάκων (χωρίς τη σύσταση γιατρού) έχει κάνει το 3% των 15χρονωνμαθητών.