ΕΛΛΑΔΑ

Φαίδων Γεωργίτσης: Θρήνος στο «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό

Φαίδων Γεωργίτσης: Θρήνος στο «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό
Η κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού τελέστηκε στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης

Φαίδων Γεωργίτσης - Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε τον ζεν πρεμιέ του ασπρόμαυρου κινηματογράφου - Ο σπουδαίος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή (01/03) - Η τραγική είδηση του θανάτου του «βύθισε» στο πένθος τόσο τον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και τους ανθρώπους κάθε γενιάς που τον λάτρεψαν από τους εκπληκτικούς του ρόλους στις ελληνικές ταινίες.

Το «τελευταίο αντίο» στον Φαίδωνα Γεωργίτση είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι, ηθοποιοί και άνθρωποι που τον αγάπησαν μέσα από τους ρόλους του.

Η κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού τελέστηκε στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης και ήταν όλοι εκεί για να αποχαιρετήσουν τον γόη του ελληνικού σινεμά.

Ανάμεσά τους, η Μαίρη Χρονοπούλου, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν θα μπορούσε να μην πει το δικό της «αντίο» στον Φαίδωνα Γεωργίτση.

Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του ελληνικού σινεμά.

Φαίδων Γεωργίτσης: Ποιος ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός

Ο Φαίδων Γεωργίτσης σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν 1960.

Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μ. Βολανάκη.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του '90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Είχε επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και εν συνεχεία παντρεύτηκε την Μπέτσυ, με την οποία απόκτησαν δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα. Το ζευγάρι είχε δημιουργήσει το δικό του θεατρικό θίασο, ο οποίος εδρεύει στο Κορωπί, και με τον οποίο ασχολούνταν τα τελευταία χρόνια.

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου ηθοποιού

Ήταν από τους καλλιτέχνες που μεσουράνησαν τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους καρδιοκατακτητές.

Ανδρώθηκε υποκριτικά στον κινηματογράφο, όταν το 1960, φοιτητής ακόμα, εμφανίστηκε στο «Ποτέ την Κυριακή» κι έφτασε να πρωταγωνιστήσε σε δραματικές ταινίες και πολύ επιτυχημένα μιούζικαλ.

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1939 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Χρήστου Βαχλιώτη και του Πέλλου Κατσέλη και αργότερα στο London School of Film Technique.

Δύο χρόνια μετά την παρθενική του κινηματογραφική εμφάνιση, ερμήνευσε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός». Το 1963 πρωταγωνίστησε, πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, στην ταινία «Ίλιγγος» της Φίνος Φιλμ, και την επόμενη χρονιά στην περίφημη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Τα Κόκκινα Φανάρια». Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες της Φίνος Φίλμ και ειδικότερα σε μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, όπως το «Γοργόνες και Μάγκες» και «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», αλλά και σε αξιόλογες δραματικές ταινίες, όπως «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας», «Εκείνος κι Εκείνη».

Συνολικά έπαιξε σε πάνω από 40 ταινίες – 13 από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Φαίδωνα Γεωργίτση στην τηλεόραση με συμμετοχές σε θρυλικές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Γιούγκερμαν» και «Οι Πανθέοι» του Βασίλη Γεωργιάδη, «Η Λάμψη» και το «Καλημέρα Ζωή» του Νίκου Φώσκολου.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το κτήμα του «Κεκρωπία» και με τον ομώνυμο θεατρικό θίασο που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες στιγμές του στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Η ατάκα του «συναδέλφου» του, Γιάννη Βογιατζή, «αυτή θα σε βάλει ως και μουστάκι να ξυρίσεις» θα μείνει στην ιστορία, όπως θρυλικό θα μείνει και το χαστούκι στην Λάσκαρη, που όπως αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα ήταν πέρα για πέρα αληθινό!

Χάρη στο εξαιρετικό παρουσιαστικό του αποκτά, εκτός από τη σφραγίδα του «ζεν πρεμιέ» και το πρότυπο του σέξι και γοητευτικού άνδρα της εποχής εκείνης.

Ακόμη μία από τις απίστευτες ερμηνείες του είναι στη «Νύχτα Γάμου» το 1967. Στο πλάι της Μπέτυς Αρβανίτη και με άσπονδους συγκάτοικους τον Ιάκωβο Ιορδάνογλου (Κώστας Βουτσάς) με τα... φουντούκια του και την Πεπούλ(λ)α (με δύο λάμδα, λόγω σαλονικιώτικου ιδιώματος) της Μάρθας Καραγιάννη, χαρίζει αβίαστα το γέλιο.

Δείτε τον Θάνο (Φαίδωνα Γεωργίτση) και τον Ιάκωβο (Κώστα Βουτσά) σε μια απίστευτη σκηνή:

Ακολουθεί η εξίσου μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» το 1968, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή τη φορά έχοντας στο πλευρό του τον ατζαμή και λίγο χαζούλη «Γρίπη» (Χρόνης Εξαρχάκος) «πολιορκεί» ανεπιτυχώς τη Μαίρη Χρονοπούλου.

Δείτε το βίντεο:

Έπαιξε στο πλευρό σπουδαίων ηθοποιών, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και η Τζένη Καρέζη. Ο ρόλος στον ιππότη «Μήτσο» στην ταινία της Φίνος Φιλμς «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα» αφήνει, επίσης, εποχή.

Το 1967 στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια» ήταν η Χρονοπούλου που έκανε... στενό μαρκάρισμα στον Γεωργίτση με το τραγούδι «Του αγοριού απέναντι».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το μεγάλο μυστικό του Φαίδωνα Γεωργίτση

Αν μάθετε τι σημαίνει «κετελαπόνγκο» δεν θα το ξανατραγουδήσετ

Τεράστια αλλαγή στα σχολεία: Αυτή την ώρα θα χτυπά το κουδούνι από το νέο έτος!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αναζητήσετε ΠΟΤΕ αυτά τα πράγματα στη Google (pics)

ΣΚΑΪ: Άσχημα τα πράγματα για γνωστή παρουσιάστρια

Σχετικές ειδήσεις