ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση - «φωτιά» στο σουβλάκι: Δείτε πόσο θα κοστίζει από την 1η Μαΐου

Αύξηση - «φωτιά» στο σουβλάκι: Δείτε πόσο θα κοστίζει από την 1η Μαΐου
Τι θα γίνει με τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα
eurokinissi

Όσα αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς 

Αυξήσεις από 10% έως 15% στην τιμή στα σουβλάκια αναμένεται να δουν οι καταναλωτές από την 1η Μαΐου εξαιτίας της αύξησης της τιμής του κρέατος. Οι ιδιοκτήτες του Σωματείου των Ψητοπωλών που ετοιμάζεται να δημιουργηθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου δηλώνουν ότι η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή.

Στην εκτίμηση ότι η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για ένα χρόνο προχώρησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης, Τσιρώνης στον ΘΕΜΑ 104,6. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή του κρεάτος που οδηγεί και στην αύξηση της τιμής για το τυλιχτό σουβλάκι έως και τα 3 ευρώ, οφείλεται στην… Κίνα!

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθροές εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως επισημαίνει το Έθνος.

Έτσι σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσιρώνη «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικαδίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια». Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς «το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάει είναι στο 90%».

Όσον αφορά στις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρσι» προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ψητοπωλών, Γιώργος Πολύζος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και οι επαγγελματίες του χώρου δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή.

«Ζούμε σ΄ ένα περιβάλλον που η φορολογία που είναι στα ύψη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στα ύψη. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που τα κρέατα σε όλη την Ευρώπη, δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ανεβαίνουν συνέχεια. Έχουμε μία αύξηση στην τιμή στο κρέας από 1η Μαρτίου 30%», δήλωσε ο κ. Πολύζος.

«Ο καταναλωτής θα στεναχωρηθεί αν δεν υπάρχει ποιότητα στο προϊόν που θα πάρει. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η ποιότητα γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας», κατέληξε.

Αντιδράσεις για να μην ακριβύνει το σουβλάκι στα 3 ευρώ

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου των ψητοπωλών. Σχολιάζοντας την είδηση, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους «να ξεκινήσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος προκειμένου να αποφευχθεί μία τόσο μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα αλλά έχει σχέση και με την παράδοση μας».

«Κατανοώ απολύτως τον προβληματισμό των επαγγελματιών και των μελών του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών, που επικαλούνται για αυτήν τους την απόφαση την υψηλή φορολογία και την αυξημένη τιμή του εισαγόμενου κρέατος. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η υπερφορολόγηση έχει «συνθλίψει» επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απαιτείται άμεσα ελάφρυνση των πολύ μεγάλων βαρών. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό και να αλλάξει τις υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κος Χατζηθεοδοσίου.

«Η αύξηση της τιμής του θα επιβαρύνει σημαντικά και τα νοικοκυριά -ειδικά τα χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας - αλλά εκτιμώ και τους επαγγελματίες, καθώς θεωρώ ότι θα μειωθεί η κατανάλωση. Αρα είναι προς το συμφέρον όλων η αύξηση κατά 10%-15% να μην εφαρμοστεί, χωρίς βέβαια να συνεχίζουν οι επαγγελματίες να απορροφούν τα αυξημένα κόστη» κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Ποιοι «έκαψαν» το γνωστό ποινικολόγο – Οι διάλογοι-φωτιά και τα 2 εκατ. ευρώ

Πασχαλινό ωράριο 2019: Σε ισχύ το διευρυμένο εορταστικό ωράριο - Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Σχετικές ειδήσεις