ΕΛΛΑΔΑ

Προσέξτε πού και σε ποίον πουλάτε τα χρυσαφικά σας

Προσέξτε πού και σε ποίον πουλάτε τα χρυσαφικά σας

Οδηγίες προστασίας προς τους καταναλωτές που αναγκάζονται να πουλήσουν πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα ώστε να ανταπεξέλθουν στη δυσβάταχτη οικονομική κρίση εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.


Πράγματι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση είναι όμως απαραίτητη στις μέρες καθώς έχει αυξηθεί υπερβολικά ο αριθμός των νοικοκυριών που προσφεύγουν σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς πολύτιμων μετάλλων προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα μετρητά.

Προκειμένου λοιπόν να μην καταστούν θύματα απάτης, η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να προβαίνουν μόνοι τους σε μια αρχική, ανεξάρτητη εκτίμηση της αξίας των κοσμημάτων τους πριν τα πουλήσουν, ζυγίζοντάς τα στο σπίτι ή απευθυνόμενοι σε έγκυρους εκτιμητές.

Στη συνέχεια αφού ενημερωθούν και για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αξιόπιστα ενεχυροδανειστήρια, ανέφερε η Γραμματεία σε δελτίο τύπου.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν την επιχείρηση για την πώληση, αποφεύγοντας αυτές που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς ή επιχειρήσεις των οποίων η αγορά πολύτιμων μετάλλων δεν αποτελεί την κύρια απασχόληση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γραμματεία, της οποίας προΐσταται το υπουργείο Εργασίας που είδε πρόσφατα το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω του 18% καθώς η χώρα διανύει το τέταρτο έτος ύφεσης.

Ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός πως παντού υπάρχουν διαφημίσεις εταιριών που αγοράζουν χρυσό σε «τιμές καλύτερες της διεθνούς αγοράς» στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με μια περίπτωση εταιρίας με καταστήματα αγοράς χρυσού που στις αποθήκες της βρέθηκαν 490 πλάκες ασημιού και 135 κιλά χρυσού χωρίς παραστατικά έγγραφα.

Η Γραμματεία προτρέπει για το λόγο αυτό τους πολίτες να συμβουλεύονται ή να προσφεύγουν στο Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας που παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων.

Τον «Επίσημο κρατικό εκτιμητή του οικογενειακού χρυσού» αποτελεί το Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας, μία υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.