ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Το πράσινο διαβατήριο...

Πράσινο διαβατήριο

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», παρουσία του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισελ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Πρόκειται για το νέο... διαβατήριο των Ευρωπαίων στους ταραγμένους καιρούς της πανδημίας. Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα δείχνει σχεδόν τα πάντα σε ο,τι έχει σχέση με τον covid και τον κάτοχο του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα είναι φυσικά παρών στην εκδήλωση έχει περισσότερους από έναν λόγους να νοιώθει ικανοποιημένος. Κατ' αρχάς η καθιέρωση του ήταν μια μάχη που την ξεκίνησε μόνος και στη συνέχεια προστέθηκαν οι ηγέτες και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου για να πειστεί τελικά και ο ευρωπαϊκός βορράς. Επίσης η καθιέρωση του ιδιότυπου αυτού διαβατηρίου, ανοίγει στην πράξη και με ασφάλεια τα ευρωπαϊκά σύνορα, γεγονός που θα δώσει ώθηση στον τουρισμό που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας και όχι μόνο.

Η Ευρώπη υιοθέτησε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων εν μέσω πανδημίας και είναι αλήθεια πως στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κινήθηκε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά από ότι άλλες φορές. Στην έναρξη της κρίσης με την πανδημία, τα λάθη και και οι καθυστερήσεις ήταν πολλές, με κυρίαρχο αυτό με τα συμβόλαια της AstraZeneca που δημιούργησε σύγχυση και προβληματισμό τους πολίτες. Στη συνέχεια ήρθε η σύγκρουση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για τις εξαγωγές και η ατελέσφορη συζήτηση για τις πατέντες. Ευτυχώς τα λάθη δεν επαναλήφθησαν και από την 1η Ιουλίου (και στην Ελλάδα νωρίτερα) η Ευρώπη θα έχει το ψηφιακό διαβατήριο .

Ο δρόμος λοιπόν, για μια διαφορετική τουριστική χρόνια είναι ανοιχτός. Η Αθήνα περιμένει τουρίστες από τη Δύση, είπε στην Μόσχα ότι οι Ρώσοι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι με το Sputnik είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχουν πάντα οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως είναι το Ισραήλ και η Σερβία.

Είναι κατά συνέπεια στο χέρι των ανθρώπων (ξενοδόχων και εργαζομένων ) που δραστηριοποιούνται στη βαριά βιομηχανία της χώρας, να έχουν μια σαφώς καλύτερη χρονιά απ' ότι το 2020 και να θέσουν τις βάσεις για το 2022 που πιθανώς να πλησιάσει σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων φυσικά, την προ πανδημίας εποχή.

Χρειάζεται επαγγελματισμός, τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων και υπομονή . Το τελευταίο είναι αναγκαίο, διότι κανείς δεν πρέπει να πιστέψει (και ούτε καν να επιδιώξει με την... μέθοδο της αύξησης των τιμών) ότι τους επόμενους μήνες θα βγουν τα «σπασμένα» μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη συντήρηση δυνάμεων κατ αρχήν και τη σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για τη χρονιά που έρχεται και η οποία σαφώς θα είναι καλύτερη και πιο προσοδοφόρα, ειδικά στον τομέα του τουρισμού που μόνο ανοδική τροχιά είχε, πριν μπει το «φρένο» της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ψευτογιατρός: «Καταπέλτης» η πρόταση της εισαγγελέως - Φρίκη από τις νέες αποκαλύψεις