ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο πιεσμένος Ερντογάν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πιεσμένος Ερντογάν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από οποία πλευρά κι αν το δει κανείς η σημερινή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεχωριστή σημασία.

Από την τελευταία φορά που τα είπαν οι δυο ηγέτες έχουν μεσολαβήσει πολλά. Η κρίση στον Έβρο, η ένταση στο Αιγαίο, οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, το ψεύτο-τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η παρούσα χρονική συγκυρία, επίσης, βρίσκει τους δυο ηγέτες σε διαφορετική φάση: ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι κυρίαρχος πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας του, έχει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, βλέπει την πόρτα του Λευκού Οίκου να είναι... ανοιχτή για τον ίδιο και την Ελλάδα φυσικά και στην ΝΑ Μεσόγειο βρίσκεται στην ίδια πλευρά με όλους τους ισχυρούς «παίκτες» στην περιοχή.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας βλέπει τις δημοσκοπήσεις να μην τον ευνοούν, την οικονομία της χώρας του να καταρρέει και την Ευρώπη και την Αμερική να αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία ως τον «ταραξία» στην περιοχή. Όσον αφορά την ΝΑ Μεσόγειο, έχει επίσης απέναντί του ισχυρές χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (και στα ραντεβού που θα έχει στο περιθώριο αυτής, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας), όντας εξαιρετικά πιεσμένος. Πώς θα αντιδράσει; Θα εξάγει τα εσωτερικά του προβλήματα ακολουθώντας μια επιθετική πολιτική έναντι της Δύσης ή θα φροντίσει να κλείσει τα επικίνδυνα μέτωπα, «αγοράζοντας» πολιτικό χρόνο και επιτυγχάνοντας οικονομικές συμφωνίες για την χώρα του; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανές ότι δεν θα την έχουμε τις επόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα των κρίσιμων ραντεβού θα τα μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, καθώς σε επίπεδο ρητορικής ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει το ακροατήριο του ότι... κατατρόπωσε τους δυτικούς και ότι δεν υπαναχώρησε σε τίποτα. Η αλήθεια, βέβαια, μπορεί να είναι διαφορετική, καθώς ο Ερντογάν δεν είναι πλέον ο ισχυρός ηγέτης που ήταν κάποτε, ούτε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση δεν έχει για τίποτε να ανησυχεί. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην συνάντηση με «καθαρή» γραμμή που συνοψίζεται στο εξής δίπτυχο: Ναι στον διάλογο, αλλά όχι στις προκλήσεις. Οι διπλωματικές συμμαχίες και η επένδυση στον εκσυγχρονισμό των οπλικών μας συστημάτων στο έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα είναι ο συνδυασμός που λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε οιανδήποτε επιβουλή.

Η Αθήνα προφανώς και πρέπει να είναι επιφυλακτική, εάν δοθούν υποσχέσεις από την άλλη πλευρά. Μόνο έμπρακτα δείγματα αποκλιμάκωσης είναι αποδεκτά αρχής γενομένης, προφανώς, από το καλοκαίρι και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Εφ’ όσον δεν υπάρξουν... κύματα έντασης τότε, και μόνον τότε, μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα. Αργά και σταθερά. Άλλωστε, αυτή που βιάζεται, αυτή την ώρα, δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία