ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Παιχνίδια Ερντογάν

Παιχνίδια Ερντογάν

Σε ένα παιχνίδι τακτικισμών, επιδίδεται τα τελευταία 24 ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας ότι πολύ δύσκολα θα «καταπιεί» την διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει, την κατάρρευση των συμμαχιών του και την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ.

Τελευταίο του τρικ, η πρόταση περί απ’ ευθείς συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς την παρέμβαση ή την παρουσία τρίτων. Κι όταν ο Ερντογάν μιλά για «τρίτους», εννοεί πρώτα και κυρία την ΕΕ, μέλη της οποίας είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Τούρκος ηγέτης, ξεχνά προφανώς ότι είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και δεκαετίες και παράλληλα προσπερνά την σαφή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι οι όποιες διάφορες έχει η Άγκυρα με την Ελλάδα, δεν είναι ελληνοτουρκικές, αλλά ευρωτουρκικές.

Θα ήθελε πολύ μάλλον, την ώρα που ο ίδιος θα επιτίθεται ρητορικά στην χώρα μας, την ώρα που τουρκικά αεροσκάφη θα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ωκεανογραφικά σκαφή της χώρας του δεν τηρούν ούτε έναν κανόνα στην θάλασσα, η ΕΕ να εκταμιεύει ποσά για το μεταναστευτικό και να συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Μόνο που η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι κάποιο χωριό της Ανατολίας που μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο παιχνίδι η να ανεχθεί μια τέτοια κοροϊδία, φοβούμενη τον «σουλτάνο».

Για την Αθήνα και για την ΕΕ πλέον, δίλλημα δεν υπάρχει. Η ελληνική κυβέρνηση λέει «ναι» στον διάλογο, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι οι όποιες διάφορες, πολιτικές συγκρούσεις, επιθέσεις και προκλήσεις με την γειτονική χώρα είναι θέματα που αφορούν την ΕΕ στο σύνολο της και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την Κύπρο, καθώς κάθε κίνηση της Τουρκίας στο νησί θα είναι κίνηση που θα αφορά και την Ευρώπη.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι απολύτως ενδεικτικές για το εάν ο Ερντογάν έχει λάβει το μήνυμα από ΕΕ και ΗΠΑ ή όχι. Το πρώτο τεστ που θα κληθεί να «περάσει» θα αφορά την Κύπρο, με την επίσκεψη που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στα Κατεχόμενα. Από την ρητορική του θα εξαρτηθούν όλα και αυτή τη φορά η Ευρώπη δείχνει να είναι έτοιμη να απαντήσει στην πρόκληση. Όχι πετώντας «το τενεκεδάκι» πιο μπροστά, όπως έκανε την περίοδο που ο ένοικος του Λευκό Οίκου ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιο αποφασιστικά και πιο άμεσα, καθώς η περίοδος Μπάιντεν έχει επηρεάσει και την Γηραιά Ήπειρο, σε ό,τι αφορά και τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Είναι έτοιμος ο Ερντογάν να συνεχίσει την πορεία του στην πολιτική έρημο αδιαφορώντας για το κόστος; Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Ευρώπη και Αμερική πάντως έχουν ξεκαθαρίσει πλέον, τη στάση τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος