ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ένας μήνας, τρεις προκλήσεις ...

Μέγαρο Μαξίμου
Έρχεται ο Σεπτέμβριος των προκλήσεων για την κυβέρνηση...
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Οποίος περίμενε ένα ήσυχο καλοκαίρι, γεμάτο... ρουτίνα χωρίς ειδήσεις και χωρίς αγωνίες, δυστυχώς διαψεύσθηκε.

Ο Αύγουστος που σε λίγες ημέρες τελειώνει, αφήνει πίσω του πολλά προβλήματα, ανοιχτές πληγές και ζητήματα που πρέπει άμεσα να κλείσουν με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Για την κυβέρνηση πολιτικός χρόνος δεν υπάρχει και οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες και προς πολλές κατευθύνσεις, προκειμένου να κερδίσει το «ριμπάουντ» και να μπει στον χειμώνα με ικανό «πολιτικό κεφάλαιο». Μέσα στον Σεπτέμβριο θα «παιχθούν πολλά» και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες θα καθορισθεί εν πολλοίς το οικονομικό και πολιτικό κλίμα την επόμενη χρονιά. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι οι εξής :

  1. Πανδημία: Αύριο ανακοινώνεται μια δέσμη μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Κόκκινη γραμμή» για την πολιτεία και τους επιστήμονες αποτελεί προφανώς το γενικό lockdown, το οποίο κανείς δεν θέλει να εφαρμόσει ξανά για προφανείς λόγους. Η επιστροφή της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων καθώς και οι απαγορεύσεις σε μη εμβολιασμένους, είναι μέτρα που θα ληφθούν άμεσα με την ελπίδα ότι θα αναχαιτισθεί εγκαίρως το 4ο κύμα. Κορυφαίοι επιστήμονες , μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τονίζουν στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους ότι το «ταμείο» του καλοκαιριού ως προς τα κρούσματα, τις εστίες μετάδοσης κλπ. θα γίνει μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
  2. Αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αποφασιστική στήριξη των πυρόπληκτων: Ο χρόνος σε αυτό το θέμα αποτελεί το βασικό (και ίσως τον μοναδικό ) αντίπαλο της πολιτείας. Η επιτροπή Μπένου και τα συν-αρμόδια υπουργεία θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσουν, να παρουσιάσουν και να ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα αφορά την αποκατάσταση των ζημιών των περιουσιών, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την προετοιμασία για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στις ίδιες περιοχές.
  3. Οικονομία: Το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει το βασικό εθνικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία και όλα τα βλέμματα προφανώς θα στραφούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε 15 ημέρες, περίπου, από σήμερα. Εκεί, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους τομείς δράσης, τις προτεραιότητες που έχει θέσει και τη θετική επίπτωση που θα υπάρξει στην πραγματική οικονομία από τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα.

Είναι σαφές ότι σε κανέναν από τους τομείς αυτούς δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές, ατέρμονες συζητήσεις και διαφωνίες χωρίς ουσία. Η στρατηγική έχει καθοριστεί από τον πρωθυπουργό και κατά συνέπεια μένει η υλοποίηση μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.