ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η ώρα της οικονομίας

Μητσοτάκης ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη ΔΕΘ
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η είσοδος του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την αφετηρία της νέας χρονιάς σε όλα τα επίπεδα…

Για την εκάστοτε κυβέρνηση, ο Σεπτέμβριος είναι ταυτισμένος με τη ΔΕΘ και τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Αυτή τη χρόνια ο κ. Μητσοτάκης, όμως, είναι υποχρεωμένος από τα ίδια τα γεγονότα να συνδέσει την οικονομία με άλλες παραμέτρους όπως είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και η προσπάθεια στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η εξίσωση, πράγματι, είναι δύσκολη αν και ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του ένα ισχυρό «όπλο»: τα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στοίχημα για τον ίδιο δεν μπορεί να είναι άλλο από τη σύνδεση της ροής των κοινοτικών κονδυλίων με την ανάπτυξη που αυτά θα προκαλέσουν με την ευημερία των πολιτών. Με πιο απλά λόγια με τη βελτίωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, με τη δημιουργία νέων - κανονικών (και όχι ...μνημονιακών) - θέσεων εργασίας και με την μείωση των φόρων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο τα νέα είναι καλά καθώς η κυβέρνηση έδειξε νωρίς ότι στόχος της είναι η μείωση της φορολογίας και φέτος θα συνεχίσει αυτή την πολιτική, με τον περιορισμό τον ΕΝΦΙΑ κατά 8% επιπλέον και - σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης - με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Προφανώς αυτές οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ανακουφίσουν σημαντικό μέρος της κοινωνίας και ειδικά την πολύπαθη μεσαία τάξη που «ποδοπατήθηκε» τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Μένουν, ωστόσο, τα αλλά δυο: η σύνδεση της ανάπτυξης με την πραγματική οικονομία και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι κάτι που θα κρίνει όχι μόνον την επόμενη χρόνια, αλλά και τη συνολική πορεία της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, οποτεδήποτε και εάν αυτές γίνουν. Εάν η σύνδεση αυτή υπάρξει, τότε προφανώς η κυβέρνηση θα έχει πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας σε πραγματικά επίπεδα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, και μάλιστα χωρίς να έχει το ύψος των... δανεικών που έπαιρνε η χώρα κατά το παρελθόν. Πραγματική ανάκαμψη θα σημάνει επενδύσεις, και οι επενδύσεις θα σημάνουν νέες θέσεις εργασίας. Τόσο απλά.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του σε δυο εβδομάδες από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η σκυτάλη θα περάσει αμέσως στους υπουργούς, οι οποίοι με την σειρά τους θα πρέπει να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό. Οποιαδήποτε αναβολή λόγω ατολμίας, καθυστέρηση, παραπομπή στο αόριστο μέλλον, μόνο ζημιά θα κάνει και στη χώρα και στην ίδια την κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.