ΥΓΕΙΑ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με το βαθμολόγιο, τα ιατρεία και το ΕΣΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με το βαθμολόγιο, τα ιατρεία και το ΕΣΥ

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο ΕΣΥ θα πρέπει να έχουν βεβαίωση της εφορίας για τη διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος, ενώ όσοι θελήσουν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως είναι σήμερα οι υπόλοιποι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας έφερε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ προ τετελεσμένων γεγονότων, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκαλώντας μάλιστα αίσθηση όταν δήλωσε πως «με τη λήξη της απεργίας, θα συζητηθεί το εργασιακό πλαίσιο και το βαθμολόγιο στις νέες συνθήκες επιλογής του ιατρικού σώματος».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι : «Η πρόταση της Επιτροπής λέει ότι θα δοθεί σε όλους τους γιατρούς των Μονάδων ΕΟΠΥΥ το δικαίωμα επιλογής αν θέλουν να ενταχθούν στην ΠΦΥ με το καθεστώς εργασίας που ισχύει στο ΕΣΥ δηλαδή πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως. Όταν υπάρχει μετακύλιση μέσω διαθεσιμότητας, ο εργαζόμενος πρέπει να δέχεται το προτεινόμενο από το φορέα εργασιακό περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται από το νόμο. Κατ' εφαρμογή λοιπόν του νόμου μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν την εισαγωγή τους στο ΕΣΥ. Για να ενταχθούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα πρέπει να έχει προηγηθεί από την εφορία η βεβαίωση διακοπής του ελευθέρου επαγγέλματος, οπότε θα ενταχτούν στο καθεστώς του ΕΣΥ σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και θα έχουν το μισθολογικό μοντέλο του ΕΣΥ. Όσοι εξ αυτών θελήσουν να διατηρήσουν τα Ιατρεία τους, θα περάσουν στο σύνολο των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών όπως είναι σήμερα οι υπόλοιποι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ».

Ο Υπουργός υγείας κάλεσε τους γιατρούς να λήξουν την απεργιακή τους κινητοποίηση και να επιλέξουν μία εκ των δύο προτάσεων του Υπουργείου, διότι όπως τόνισε ο νόμος αυτός προβλέπει πολύ γρήγορες διαδικασίες στις μετακινήσεις και στις διαθεσιμότητες των γιατρών και των εργαζομένων μέσα στο επόμενο 20ήμερο. Με τη λήξη της απεργίας, δήλωσε ο Υπουργός, θα συζητηθεί το εργασιακό πλαίσιο και το βαθμολόγιο στις νέες συνθήκες επιλογής του ιατρικού σώματος.

Πηγή: onmed.gr