ΥΓΕΙΑ

Βαθαίνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ γιατρών & υπ. Υγείας

Βαθαίνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ γιατρών & υπ. Υγείας

Μπορεί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (Ν. Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) να τα βρήκαν όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά από την συνάντηση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο οι γιατροί, είναι αδύνατον να βρουν μία κοινή γραμμή πλεύσης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Και ενώ το νομοσχέδιο οδεύει προς την κατάθεσή του στην Βουλή- πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα γινόταν την Παρασκευή, ή την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου- οι γιατροί εξακολουθούν να αντιστέκονται στην δική τους πορεία.

Την Δευτέρα, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ) θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Μονάδα Ν. Κόσμου, ενώ την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία μάλιστα έχουν καλέσει και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους γύρω από το νομοσχέδιο και την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ στην χώρα μας.

Πάντως την ερχόμενη εβδομάδα, οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα συζητηθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως προέκυψε από την συνάντηση μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι που ζήτησε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, τόνισε αμέσως μετά την συνάντηση, ότι «συχνά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Να υπενθυμίσουμε ακόμη, ότι οι γιατροί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, γεγονός που έχει εξοργίσει σφόδρα τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων την Παρασκευή:

«εγώ ήθελα να κάνουμε ένα διάλογο επί της ουσίας, αλλά πρέπει να θέλουν και άλλοι να τον κάνουν. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν απεργία διαρκείας, σχεδόν, από τα μέσα Νοεμβρίου. Τους είπα από την αρχή να μην κάνουν απεργία για να μας εκβιάσουν. Εγώ δεν εκβιάζομαι. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα: τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων από τη μία και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) από την άλλη. Στα πολυιατρεία έχεις ένα μηχάνημα, αλλά δεν έχεις τον ειδικό να το χειριστεί. Στο κέντρο υγείας έχεις τον γιατρό που το χειρίζεται, αλλά δεν έχεις το μηχάνημα. Και μέχρι σήμερα δεν μπορεί ο υπουργός να πάρει το γιατρό και να τον πάει στο μηχάνημα ή το μηχάνημα να το πάει στον γιατρό. Και έχεις δύο κτίρια να είναι απέναντι το ένα από το άλλο και τους ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιώτη για να κάνουν εξέταση. Πάμε τώρα να ενώσουμε αυτά τα δύο συστήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει περίπτωση!».

Αξίζει πάντως να σταθούμε και σε μία φράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία ίσως πέρασε στα ψιλά, και αναδεικνύει την οργή των γιατρών. Ο ΙΣΘ λοιπόν, σχολιάζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο, τόνισε ότι «βρίθει ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και ιατροκτόνων διατάξεων και οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας».

Και σαν να μην έφτανε όλη η ιστορία με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, ήρθε και το πλαφόν συνταγογράφησης – το οποίο μειώνεται κατά 20% στους συμβεβλημένους γιατρούς σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΠΥΥ- ως κερασάκι στην τούρτα, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερα τα πράγματα στις σχέσεις γιατρών και υπουργείου Υγείας. Η εν λόγω απόφαση, έχει προκαλέσει την οργή του ιατρικού κλάδου, δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια στους ασθενείς, και κυρίως στους χρονίως πάσχοντες, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας υγείας.

Πηγή: onmed.gr