ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: 18 τα θύματα - Φόβοι για έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ

Γρίπη: 18 τα θύματα - Φόβοι για έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ

Την πιθανότητα να εξαντληθούν τα διαθέσιμα κρεβάτια για τους ασθενείς με γρίπη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξέφρασαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω της αύξησης των περιστατικών της γρίπης που χρειάζονται άμεση νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Τα θύματα της γρίπης είναι ήδη 18, ενώ μέχρι το βράδυ της Τρίτης νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 29 ασθενείς.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις της γρίπης εντείνονται από το γεγονός ότι όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς και η πλειοψηφία όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, αλλά και της έγκαιρης χρήσης αντι-ιικών φαρμάκων μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της γρίπης.

Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΕΠΥ υπό τον πρόεδρο κ. Πάνο Ευσταθίου, με τη συμμετοχή των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκαν μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό αλλά και των γιατρών για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Συνολικά τον Ιανουάριο ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω των επιπλοκών που εμφάνισαν από τον ιό, έχει ανέλθει στους 60.

Ο αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι περίπου 500 (σε πλήρη ανάπτυξη) και κάθε ασθενής με γρίπη νοσηλεύεται επί τουλάχιστον 10 ημέρες στη ΜΕΘ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι η διαχείριση των κρεβατιών σε φάση με αυξημένη δραστηριότητα γρίπης μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στο σύστημα των ΜΕΘ.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο 44χρονος πατέρας με Η1Ν1

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε έξαρση η εποχική γρίπη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη – 14 οι νεκροί

Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης