ΥΓΕΙΑ

Επανέρχεται το πλαφόν συνταγογράφησης, με κυρώσεις για γιατρούς

Επανέρχεται το πλαφόν συνταγογράφησης, με κυρώσεις για γιατρούς

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, περίμενε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για να φέρει ρυθμίσεις-νέα πλήγματα στη δωρεάν ιατροφαμακευτική περίθαλψη των ελλήνων πολιτών, οι οποίες εντείνουν το διαχωρισμό σε ασθενείς δύο ταχυτήτων.


Προηγήθηκε η διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα, με απόφασή του ο κ. Γεωργιάδης επαναφέρει το πλαφόν συνταγογράφησης, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της δικαιοσύνης και τις αντιδράσεις γιατρών και ασθενών.

Συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται μοναδικές. Τα όρια αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο με τη σειρά του δεν επιτρέπει στον ιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα που τον κατατάσσουν κάτω από το καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης φαρμάκων με δραστική ουσία εκτός προστασίας.

Επίσης, καθορίζονται όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και τον μήνα του έτους (εποχικότητα). Τα εν λόγω όρια αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερήσια βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών. Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του, γεγονός που δύναται να επισύρει διοικητικές κυρώσεις στον ιατρό σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης και ποινές, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των ορίων και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Επομένως, ο κ. Γεωργιάδης υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν μέχρι το ορισμένο ανώτατο όριο σε αξίες, αλλά και να μην πέφτουν κάτω από ένα ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης γενόσημων και δη των φθηνότερων, απειλώντας τους μάλιστα με κυρώσεις. Επιπλέον, υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να γνωστοποιούν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Εφόσον ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά και ο φαρμακοποιός οφείλει πριν την εκτέλεση της συνταγής να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του.

Έτσι, υποχρεώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που δύσκολα τα βγάζει πέρα με τα πενιχρά της εισοδήματα, να καταφεύγει στο φθηνότερο γενόσημο, που ενδέχεται να είναι εισαγόμενο, να έχει παραχθεί σε τρίτες χώρες και να είναι αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, επεμβαίνει ξανά στο ιατρικό λειτούργημα, υπαγορεύοντας στον θεράποντα ιατρό τον τρόπο που θα συνταγογραφήσει για τους ασθενείς του.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων και γιατροί και φαρμακοποιοί απειλούμενοι με κυρώσεις, στην προσπάθειά τους να φέρουν εις πέρας το επιστημονικό τους έργο, φέρεται πως είναι το κύκνειο άσμα του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Κίνητρα για επικουρικούς γιατρούς στις άγονες περιοχές

Με φόντο τον ανασχηματισμό οι ανασφάλιστοι περιμένουν...

Απάτη στην «ιδιωτική» ψυχική υγεία, με τις δημόσιες δομές διαλυμένες

ΠΙΣ: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία