ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Καλλιάνος: Γι' αυτό δεν ήρθαν... ποτέ οι καταιγίδες στην Αττική

Καιρός - Καλλιάνος: Γι' αυτό δεν ήρθαν... ποτέ οι καταιγίδες στην Αττική

Πού οφείλετε το γεγονός ότι δεν έβρεξε όσο περίμεναν οι μετεωρολόγοι – Τα… τερτίπια του καιρού και η εξήγηση των ειδικών.

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για έντονα καιρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι προβλέψεις μιλούσαν για σφοδρές καταιγίδες με μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα συνοδεύονταν από χαλαζοπτώσεις.

Η ΕΜΥ μάλιστα είχε εκδώσει και έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι προέβλεπαν «δυνατή» κακοκαιρία.

Όλοι λοιπόν περιμέναμε τη Δευτέρα (07/10) ραγδαία επιδείνωση του καιρού και έντονα φαινόμενα. Αυτά όμως δεν ήρθαν… ποτέ. Μόνο βροχοπτώσεις που στην πλειονότητά τους ήταν ασθενείς.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Πού οφείλετε αυτή η απότομη «στροφή» του καιρού;

Ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί αναλυτικά τι συνέβη:

«Τούτη την εποχή οι θάλασσες είναι ιδιαίτερα ζεστές και η αστάθεια (σύμφωνα με αυτά που έδιναν τα μοντέλα) πολύ αυξημένη. Το ίδιο έγινε και προχθές στην Αττική με τις χαλαζοπτώσεις σε μέγεθος καρυδιού.

Εγώ, ως επαγγελματίας Μετεωρολόγος και μάλιστα ως άνθρωπος που ενημερώνω τους Έλληνες πολίτες δημόσια για τον καιρό, όφειλα να να πω και να αναλύσω αυτά που πριν από 2 μέρες έβλεπα. Μίλησα λοιπόν για ισχυρές καταιγίδες στην Αττική που τελικά -μέχρι ώρας- δεν ήρθαν τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές του νομού.

Όταν ενημερώνεις δημόσια την κοινωνία, όταν έχουν προηγηθεί καταστροφές από το χαλάζι και όταν ασφαλώς όλα τα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με το σενάριο της σχεδόν καταστροφικής καταιγίδας που αναμέναμε απόψε, οφείλεις και εσύ ως επιστήμονας να το πεις και μάλιστα να το "φωνάξεις" για να προφυλάξεις από τυχόν νέες καταστροφές και πλημμύρες.

Δυστυχώς για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον καιρό, κάτι τέτοιο δεν ήρθε σήμερα. Απλά κατά διαστήματα βρέχει και μάλιστα κατά βάση εξασθενημένα. Η ΕΜΥ, το ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και ΟΛΟΙ οι Μετεωρολόγοι της χώρας (επαγγελματίες η μη) είχαν μιλήσει για ραγδαίες βροχοπτώσεις στην Αττική. Αυτό βλέπαμε αναλύοντας τα μοντέλα, αυτό έπρεπε να πούμε.

Άρα λοιπόν δεν θα ήθελα σε αυτό το σημείο να απολογηθώ γιατί δεν έβρεξε τόσο όσο όλοι μας περιμέναμε στην Αττική. Θα πω όμως ότι ευτυχώς που δεν έγινε αυτό που φαινόταν διότι τότε θα ήταν πολύ δυσκολότερη η κατάσταση.

Εξάλλου, αυτή την ώρα, όπως χαρακτηριστικά βλέπετε στην εικόνα από τις live καταιγίδες, ένας αξιόλογος πυρήνας καταιγίδων είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του νομού Αττικής που προφανώς αν ήταν πάνω από την Αττική να είχαμε προβλήματα.

Όμως, κάποιες φορές, τα προγνωστικά μοντέλα που βασίζονται σε Μαθηματικές εξισώσεις και Πιθανότητες, αδυνατούν να προβλέψουν μια τέτοια συμπεριφορά του καιρού.

Οπότε, πάλι αν δω κάτι τέτοιο, θα είμαι ο πρώτος που θα βγω να το πω και ας μην έρθει τελικά ποτέ. Οφείλω όμως να ενημερώσω τον κόσμο για αυτά που βλέπω. Και αν ο ίδιος ο καιρός που αποτελεί χαοτικό φαινόμενο δεν επιλέξει την πιθανότητα του 90% αλλά εκείνη του 10%, πιστέψετε με, δεν θα είναι κάτι που θα ευθύνομαι εγώ.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω με γνώμονα το δίκαιο και τον σεβασμό που τρέφω στις εκατοντάδες χιλιάδες των φίλων που με ακολουθούν και με παρακολουθούν 11 χρόνια τώρα. Εξάλλου όλοι μας έχουμε δώσει τις καθημερινές εξετάσεις μας και γνωρίζετε καλά το πόσο αγαπάμε την επιστήμη της Μετεωρολογίας.»

Διαβάστε επίσης:

Παιδοκτόνος Πετρούπολης: Οι ποινές για μάνα και γιαγιά του βρέφους - Ελεύθερες μέχρι τη δίκη τους