ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έρχεται ψύχος στη χώρα – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Καιρός: Έρχεται ψύχος στη χώρα – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

ΚαιρόςΆστατος θα αναμένεται να είναι ο καιρός την Κυριακή με τοπικές βροχές, ισχυρούς ανέμους αλλά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εν τω μεταξύ ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως τονίζει, ένα ισχυρότατο βαρομετρικό προερχόμενο από τη Σκανδιναβία δείχνει να κινείται προς τη Μεσόγειο και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως θα επηρεάσει και τη χώρα μας, δίνοντας τσουχτερό κρύο και ενδεχομένως χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ο κ. Μαρουσάκης ξεκαθαρίζει πως οι χιονοπτώσεις δεν είναι ακόμα δεδομένες, ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αττική.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας εκτεταμένος και πολύ ισχυρός αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τάση να εισχωρήσει ανατολικότερα -προς την χώρα μας-, φέρνοντας ισχυρή ροή ψύχους, το επόμενο δεκαήμερο.

Τα παρακάτω γραφήματα αποτυπώνουν την κάθοδο του ψύχους:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Επιμένουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την ισχυρή ψυχρή εισβολή που σας είχα ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία ανανέωση του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού κέντρου προς το τέλος της εβδομάδας πολικής προέλευσης αέρια μάζα θα σαρώσει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης καθώς αυτή θα κινηθεί από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη νοτιότερα. Φαίνεται λοιπόν ότι μέσω της Ουκρανίας μέρος αυτής θα επηρεάσει και τη χώρα μας με την ισόθερμη των -7 με -8 βαθμών κελσίου στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας να φτάνει μέχρι και την Αττική. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η όλη αυτή εξέλιξη θα ενεργοποιήσει το Αιγαίο γεγονός που θα κρίνει και την εξέλιξη των χιονοπτώσεων με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν να επηρεάζεται η ανατολική Ελλάδα σε ότι αφορά τα φαινόμενα συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Στις 2 πρώτες επισυναπτόμενες κάρτες αποτυπώνονται αυτά που αναλύω παραπάνω όπου στην δεύτερη αποτυπώνεται η θερμοκρασία στην κατώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την Αττική με την περιοχή εντός του πλαισίου να αφορά το χρονικό διάστημα το οποίο αναλύω.

Από εκεί και μετά προχωρώντας πιο πολύ στο τέλος του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας συνεχίζει να δίνει ισχυρή κατάβαση πολικού ψύχους σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης επηρεάζοντας και την χώρα μας με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10 βαθμών κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα η εκτίμησή μου είναι ότι η πρώτη κατάβαση ψύχους στο τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει τον δρόμο για ισχυρότερα κύματα. Όπως είχα αναφέρει τέτοια κύματα ψύχους από τις βόρειες χώρες δημιουργούν εκρηκτικές κυκλωνογεννέσεις (ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά) καθώς συναντούν θερμές θάλασσες. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει όταν συναντήσουν την Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζω να επιμένω στο να υπάρχει μία ετοιμότητα γιατί το κλείσιμο του μήνα δείχνει αρκετά επικίνδυνο και δε νομίζω ότι αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία, μια ενημέρωση την τελευταία στιγμή θα μπορέσει να θέσει σε ετοιμότητα πολίτες και πολιτεία. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω με αναρτήσεις μου αρκετές ημέρες πριν χωρίς όμως να είμαι σε θέση να μιλήσω με ακριβείς ημερομηνίες μιας και στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση βλέπουμε την τάση του καιρού και όχι με περισσότερη ακρίβεια τι θα κάνει και που. Γι αυτό και με βλέπετε να αναλύω χάρτες κι όχι να κάνω την κλασσική πρόγνωση όπως κάνω στο δελτίο καιρού του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι

Στις 3 τελευταίες επισυναπτόμενες κάρτες αποτυπώνεται η εικόνα του παγκόσμιου μοντέλου μας για το ψυχρό κύμα στο τέλος του μήνα που σας ανέλυσα.

Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους και θα επανέλθω όταν έχω στη διάθεσή μου νεότερα αξιοποιήσιμα στοιχεία.»

Ο καιρός την Κυριακή (19/1)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αύριο Κυριακή (19/1) αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Επίσης τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα (ομίχλες) τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια της Αττικής με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία από 02 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-01-2020

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών . Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 και στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις βραδινές ώρες

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στην Κρήτη. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Το φαινόμενο «Σινιάκι» κόβει την ανάσα - Πώς δημιουργείται και πού το συναντάμε

Τότε μια πυκνή ομίχλη που το πάχος της περιορίζεται στα πρώτα δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος, η ομίχλη ακτινοβολίας όπως ονομάζεται, δημιουργείται.

Οι λόγοι που σχηματίζεται είναι δύο:

Πρώτον, οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσά υγρασίας τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος σε σχέση με τα ορεινά, καθώς τις διαπερνούν ποταμοί ή υπάρχουν εποχιακές λίμνες. Επιπλέον η βλάστηση προτιμά αυτές τις περιοχές και παρατηρείται μεγαλύτερη εξατμισοδιαπνοή σε σχέση με τις γύρω ορεινές περιοχές.

Δεύτερον, ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, επομένως λόγω της βαρύτητας βυθίζεται κάτω από τις θερμότερες αέριες μάζες. Ο ψυχρός αέρας δηλαδή θα συγκεντρωθεί στο χαμηλότερο σημείο. Η ομίχλη θα σχηματιστεί πρώτα σε αυτά τα χαμηλά ψυχρά και υγρά σημεία όπου ο κορεσμός των αερίων μαζών θα επέλθει πιο γρήγορα.

Ο όρος «ομίχλη ακτινοβολίας» προέρχεται από ένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας ακτινοβολεί θερμότητα και αν δεν υπάρχουν σύννεφα να μειώσουν ή να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια θερμότητας του εδάφους, τότε η θερμοκρασία του εδάφους και του υπερκείμενου αέρα πέφτει συνεχώς. Τέλος, αν οι άνεμοι είναι ασθενείς, θα ευνοήσουν την ψύξη των αερίων μαζών κοντά στο έδαφος γιατί υπάρχει περιορισμένη ανάδευσή τους.

Αν η ομίχλη συνδυαστεί με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, τότε έχουμε το φαινόμενο της παγωμένης ομίχλης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τοπικές ονομασίες για την ομίχλη, όπως στη Φλώρινα όπου η παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ονομάζεται «σινιάκι» και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει επαρκώς το έδαφος.

Στο παραπάνω βίντεο του Πέτρου Σολάκη που δημοσίευσε το meteo.gr, δείχνει το χαρακτηριστικά μικρό πάχος που είχε το «σινιάκι» την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, όταν ο μετεωρολογικός σταθμός της υπηρεσίας κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία -1.1°C.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι είπαν Μητσοτάκης-Χαφτάρ πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και ο Πούτιν

Σχετικές ειδήσεις