ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Θα θάφτει στο χιόνι ακόμα και η Αττική - Live η πορεία του χιονιά

Καιρός σήμερα 24/1
Η σημερινή πρόγνωση του καιρού
In Τime

Καιρός σήμερα: Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, καθώς και τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου με τους μετεωρολόγους να περιμένουν την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει από το Σάββατο την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Αναλυτικά:

Χαμηλές θερμοκρασίες:

Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύμφωνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από σήμερα νωρίς το μεσημέρι.

Μάλιστα χθες ενεργοποιήθηκε το 112 και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο καιρός σήμερα

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), στην ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νότια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -09 (μείον 09) έως -01 (μείον) βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στις Σποράδες, την Εύβοια, βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, βαθμιαία στα ανατολικά 8 και στις Σποράδες τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες τις πρωινές ώρες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ο καιρός την Τρίτη

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρο χιονόνερο ή χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι με μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -5 με -6, στα βορειοδυτικά στους -15 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κυρίως στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση την νύχτα από τα βορειοανατολικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της αν και οι ελάχιστες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 27-01-2022
Στην ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά (κυρίως τα κεντρικά και τα βόρεια) τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-01-2022
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα είναι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-01-2022
Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Καταιγίδες στα θαλάσσια και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τα βόρεια. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

«Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις για 48 ώρες»

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα», καθώς από σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, με πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου και συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, o Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργιος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, o Διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Σπυρίδων Λάσκος και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς και ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο και από τους εκπροσώπους των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττική Οδός ΑΕ) για τα μέχρι τώρα μικρής έκτασης προβλήματα που αντιμετώπισαν επιτυχώς, καθώς και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης ανέφερε:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Πριν από λίγο ολοκληρώσαμε μια ευρεία συντονιστική σύσκεψη με συμμετοχή όλων των φορέων της χώρας που ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία. Σε αυτή την συντονιστική σύσκεψη συμμετείχαν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι εταιρίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και βέβαια, ο ΔΕΔΔΗΕ. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, για την άψογη συνεργασία και την οικοδόμηση συνεργειών σε αυτό το δύσκολο καιρικό φαινόμενο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διήμερο. Όλοι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, αύριο Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη αναμένουμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας όπου, συνήθως, δεν έχουμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Προβλέπεται ότι σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, θα έχουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα στα βόρεια της χώρας θα αρχίσουν από αργά απόψε το βράδυ. Γι’ αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι ενδέχεται απρόοπτη αλλαγή του καιρού στην περιοχή τους. Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι, αύριο Δευτέρα.

Τα θέματα που μας απασχόλησαν σε αυτή την σύσκεψη, εκτός από την ενημέρωση για την εξέλιξη του καιρού και το που βρισκόμαστε σε επίπεδο προετοιμασίας-ετοιμότητας, ήταν τρία. Η λειτουργία των σχολείων, η δυνατότητα των δυνάμεων που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους να τους κρατήσουν ανοιχτούς, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας, η λειτουργικότητά της, καθώς και η διασφάλιση ότι παντού, ακόμη και στο πιο μικρό χωριό, δεν θα έχουμε προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.

Σε σχέση με την λειτουργία των σχολείων: Γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και όπως αντιλαμβάνεστε οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά περίπτωση. Όπως είναι γνωστό, τις αποφάσεις για την λειτουργία των σχολείων θα τις λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. Για αυτό και στην Αττική αυτή τη στιγμή διεξάγεται σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για να ληφθούν οι αποφάσεις με βάση τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα. Σε ό,τι αφορά περιοχές της Εύβοιας, Σποράδες αλλά και νησιά των Κυκλάδων, έχουν ήδη παρθεί αποφάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και ορισμένα σχολεία ή ακόμη και όλα τα σχολεία σε κάποιες περιοχές, θα μείνουν κλειστά για το επόμενο διήμερο. Οι γονείς θα ενημερωθούν από τα μέσα ενημέρωσης για τις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι σαφές ότι όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία θα υπάρξει τηλεκπαίδευση. Το έχει προετοιμάσει ήδη το Υπουργείο Παιδείας και η τηλεκπαίδευση θα συνεχίσει, όπως έχει ήδη γίνει πάρα πολλές φορές και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Είπα και πριν ότι για την Αττική, θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο της σύσκεψης μεταξύ του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, αιτιολογούμε αυτές τις αποφάσεις για τα σχολεία στη βάση δύο κύριων λόγων: Πρώτον, είναι δεδομένο από την ενημέρωση των μετεωρολόγων ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν ενώ τα παιδιά θα βρίσκονται ήδη στα σχολεία και σε αυτή την περίπτωση, θα καθίσταται δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. Τα φαινόμενα θα εμφανιστούν δηλαδή αύριο μέσα στην ημέρα κατά την ώρα κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων. Ο δεύτερος παράγοντας βέβαια, είναι η πανδημία, καθώς τα παράθυρα των σχολείων πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και τις επόμενες μέρες θα έχουμε όντως πολύ δυνατό ψύχος και σε κάποιες περιπτώσεις, παγετό. Επαναλαμβάνω όμως ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Αττικής σε συνέχεια σύσκεψης με τους Δήμους, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Δεύτερο σημείο: οι μετακινήσεις. Απευθύνουμε ισχυρή έκκληση προς τους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση για τις επόμενες 48 ώρες. Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας, γιατί μπορεί να φύγουμε από το σπίτι μας με αίθριο καιρό, αλλά όταν θα επιστρέφουμε να είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Επίσης, απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες των περιοχών όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για τους αυτοκινητόδρομους: Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί, ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Από τη σύσκεψη, φάνηκε ότι η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας, θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Εάν παρ' ελπίδα αυτό συμβεί, οι πολίτες θα έχουν άμεση ενημέρωση για περιορισμό της κίνησης κι εδώ αναφέρομαι κυρίως στα βαρέα οχήματα. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων, επαναλαμβάνω, Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Εντούτοις, ειδικά για τα βαρέα οχήματα, συστήνουμε, σε όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, να χρησιμοποιήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους, παραδείγματος χάριν την Ολυμπία και Ιονία Οδό, έτσι ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. Η σύσταση για τα βαρέα οχήματα είναι ισχυρή καθώς πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία οποιαδήποτε εκτροπή ενός βαρέος οχήματος μέσα στον αυτοκινητόδρομο. Ένα τέτοιο συμβάν δημιουργεί πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα.

Επίσης, οι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε στη σύσκεψη ήταν η ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα: Με τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ αυτές τις δύο μέρες - αν και τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο έντονα - δεν υπήρξαν ούτε μικρά χωριά που να έμειναν έστω και για λίγο χωρίς ρεύμα. Μόνο στην Εύβοια και στην Άνδρο και είχαμε μια πολύ μικρής διάρκειας διακοπή ρεύματος που αποκαταστάθηκε άμεσα. Με τη συνεχή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου μας, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Περιφερειών, των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, πιστεύουμε ότι θα έχουμε άμεση αποκατάσταση την ηλεκτροδότησης παντού, όπου και αν σημειωθούν προβλήματα. Ενημερώνουμε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες, ενώ, κι εδώ είναι μία ειδική περίπτωση, έχει υπάρξει ειδική πρόνοια ώστε οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι μέσω του 112, θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (σημ: εστάλη ήδη σε Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, βόρειες Κυκλάδες και Λήμνο).

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση: ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Είμαι πεπεισμένος ότι με σωστή συνεργασία όλων των φορέων, τη βοήθεια των πολιτών, θα μπορέσουμε να μειώσουμε, αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο, τις επιπτώσεις από αυτήν την κακοκαιρία. Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη αυτές τις μέρες ότι η χώρα διαθέτει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και πιστεύω για μία ακόμη φορά, αυτό θα επιβεβαιωθεί απολύτως.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει, επίσης, θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, επαναλαμβάνουμε προς τους πολίτες έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες».

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία Ελπίδα: Θα παγώσει όλη η Αθήνα – Έρχεται 24ωρη χιονόπτωση

Survivor Spoiler: «Η Μυριέλλα μας έχει τρελάνει», «η Ασημίνα να ηρεμήσει» και μια ποινή που έρχεται

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού περιμένουμε το περισσότερο χιόνι στην Αττική – Πόσο θα ρίξει στο Σύνταγμα