ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις φυλακές της CIA

ΠΓΔΜ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις φυλακές της CIA

Την προσφυγή ενός Γερμανού υπηκόου, λιβανέζικης καταγωγής, κατά της ΠΓΔΜ, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία κατηγορεί τη χώρα ότι επέτρεψε στη CIA να τον βασανίσει και να τον φυλακίσει στο Αφγανιστάν στο διάστημα 2003-2004.

Ο 48χρονος Χάλεντ ελ Μάσρι, ένα από τα πλέον διάσημα θύματα των μυστικών φυλακών της CIA, υποστηρίζει πως απήχθη στα σύνορα της ΠΓΔΜ και επί 23 ημέρες ανακρινόταν στα Σκόπια, προτού οι αρχές τον παραδώσουν στους πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας, οι οποίοι τον βασάνισαν και τον μετέφεραν στην Καμπούλ.

Με τις υποψίες της εμπλοκής του στην Αλ Κάιντα να τον βαραίνουν, ο Χάλεντ ελ Μάσρι εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος και εν συνεχεία στάλθηκε στη Γερμανία, μέσω Αλβανίας, χωρίς να του δοθεί η παραμικρή εξήγηση.

Μετά την αποκάλυψή της το 2005, η απαγωγή του ελ Μάσρι αποδείχθηκε μέσα από λεπτομερή έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όμως η αγωγή του κατά των ΗΠΑ απορρίφθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη, στο όνομα της κρατικής μυστικότητας που καλύπτει τις δραστηριότητες της CIA.

Ο αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Κονσταντίν Μπογκντάνοφ, απέρριψε στο σύνολό του το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του ελ Μάσρι. Μάλιστα τόνισε πως ο ενάγων ουδέποτε μεταφέρθηκε στην Καμπούλ και πως εγκατέλειψε με τη θέλησή του την ΠΓΔΜ μέσω του Κοσόβου. Μάλιστα τόνισε πως η αγωγή θα έπρεπε να απορριφθεί διότι έχει κατατεθεί εκτός χρόνου.