Αμαζόνιος: «Βαριανασαίνει» ο πλανήτης - Φλέγεται ο «πνεύμονας» της Γης - Κινητοποίηση του Στρατού

Βασίλης Σκουλαράκος Βασίλης Σκουλαράκος

Αμαζόνιος: «Βαριανασαίνει» ο πλανήτης - Φλέγεται ο «πνεύμονας» της Γης - Κινητοποίηση του Στρατού

Το στρατό κινητοποιεί ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατακαίνε τον Αμαζόνιο, μετά από τη διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει στην κατοχή του το CNNi, οι επιχειρήσεις του στρατού θα ξεκινήσουν σήμερα και θα διαρκέσουν για έναν μήνα.

«Το τροπικό δάσος της βροχής του Αμαζονίου αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, μέρος της επικράτειάς μας και μάς κάνει να αισθανόμαστε» είπε σε ομιλία του την Παρασκευή ο Μπολσονάρου, και συμπλήρωσε:

«Ως Βραζιλιάνοι, ο πλούτος μας είναι ανεκτίμητος τόσο όσον αφορά στη βιοποικιλότητα όσο και στους φυσικούς πόρους».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η στρατιωτική του θητεία «συνεισφέρει στη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό» που αισθάνεται για τον Αμαζόνιο.

«Η προστασία του δάσους είναι υποχρέωσή μας…» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη για την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης και άλλων εγκληματικών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο τον «πνεύμονα του πλανήτη».

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

19.jpg
01
change.org

Η περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας, IBAMA, έχει ξεκινήσει προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών για να καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές.

Οι δηλώσεις του Μπολσονάρου αλλά και οι νέες αυτές προσλήψεις έρχονται μετά από σφοδρές επικρίσεις ξένων ηγετών και διάσημων προσώπων ανά τον πλανήτη για τους χειρισμούς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Δραματικά στοιχεία

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου μας και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Είναι το σπίτι τεράστιων πληθυσμών θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων και ερπετών – εκ των οποίων το 75% είναι μοναδικά εκεί. Κάθε δύο ημέρες ανακαλύπτεται ένα νέο είδος φυτού ή ζώου στον περιβαλλοντικό αυτό θησαυρό του πλανήτη.

Εδώ και μέρες τα δάση του Αμαζονίου φλέγονται. Μολονότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμηθεί σε αυτή τη φάση, προχτές, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.

Και τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο δραματικά, δεδομένου του ότι – πάντα σύμφωνα με το INPE – από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Οι φωτιές θεωρούνται συνήθεις στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου που διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Μπορούν να προκληθούν από φυσικούς παράγοντες, όπως από κεραυνούς, αλλά και από ανθρώπινους όπως από αγρότες και υλοτόμους που καθαρίζουν τη γη για καλλιέργεια, βόσκηση ή οικοδόμηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved