ΚΟΣΜΟΣ

Η Β. Κορέα θρηνεί για τον ηγέτη της

Η Β. Κορέα θρηνεί για τον ηγέτη της

Πλήθη Βορειοκορεατών θρηνούν σήμερα το θάνατο του επί 17 χρόνια ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Η είδηση του θανάτου Κιμ Γιονγκ-Ιλ μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση, παρόλο που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού, από καρδιακή προσβολή.

Στην εξουσία τον διαδέχεται ο τρίτος γιος του, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, τον οποίο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA περιέγραψε ως «μεγάλο διάδοχο», πίσω από τον οποίο θα συνταχθούν ενωμένοι οι Βορειοκορεάτες.

Θρήνος στους δρόμους της Πιονκγιάνκ

Η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα τελεστεί στις 28 Δεκεμβρίου στην Πιονκγιάνκ, ενώ η περίοδος εθνικού πένθους θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Οι δρόμοι της Πιονκγιάνκ σήμερα έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες ανθρώπους που θρηνούν το χαμό του ηγέτης τους. Η εκφωνήτρια της κρατικής τηλεόρασης που ανακοίνωσε την είδηση ίσα που συγκρατούσε τα δάκρυά της, ενώ εικόνες με βουλευτές που χτυπούσαν τα έδρανα και έκλαιγαν με λυγμούς έκαναν το γύρο του κόσμου.

Τα χρόνια της εξουσίας του

Ο Κιμ Γιονγκ –Ιλ διαδέχτηκε στην εξουσία της Βόρειας Κορέας τον πατέρα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, το 1994. Το θάνατο του ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας ακολούθησαν τότε μακρόχρονες αναταραχές.

Κατά τα χρόνια της εξουσίας του αρκετές επισιτιστικές κρίσεις χτύπησαν τη χώρα, με πιο πρόσφατη αυτή του Μαΐου του 2011. Τότε ο Κιμ Γιονγκ –Ιλ επισκέφθηκε την Κίνα, με σκοπό να αποσπάσει εκτός των άλλων βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, σημείο τριβής με τις διεθνείς δυνάμεις είναι η ανάπτυξη πυρηνικών από τη Βόρεια Κορέα. Στο παρελθόν, ο Κιμ Γιονγκ –Ιλ είχε εκφράσει τη βούληση της ΛΔ Κορέας για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, δύο θερμά επεισόδια σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της Βόρειας και Νότιας Κορέας, με επίκεντρο το νησί Γιονπχιόντο, τα οποία προκάλεσαν απειλές εκατέρωθεν, καθώς και την ανάμειξη άλλων δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ.

Στο περιστατικό του Αυγούστου 2011 αναφέρθηκε και το όνομα του γιου του Κιμ Γιονγκ –Ιλ και διαδόχου του, ως επικεφαλής του στρατού, σε μια προσπάθεια να χτιστεί η δημόσια εικόνα του μελλοντικού ηγέτη.

Ημερομηνίες σταθμοί:

16 Φεβρουαρίου 1942: Γεννιέται ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ σε στρατόπεδο ανταρτών, στο όρος Paektu.

9 Σεπτέμβρη 1948: Ο πατέρας του, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρύει τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας στο βόρειο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου.

1950-1953: Τρία χρόνια διήρκεσε η πολεμική σύγκρουση Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Φεβρουάριος 1974: Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ εκλέγεται στο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος και προδιαγράφεται το μέλλον του στη διαδοχή της εξουσίας.

8 Οκτωβρίου 1997: Εκλέγεται επισήμως γενικός γραμματέας και αναλαμβάνει την εξουσία της Β. Κορέας.

Kim-Jong-il-with-his-fath

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο αιφνίδιος θάνατος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ έχει προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες, λόγω φόβων αποσταθεροποίησης, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά.

Η Κίνα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι πεπεισμένη πως η συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί, ενώ χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ «μεγάλο ηγέτη» και «στενό φίλο».

«Ο θάνατος ενός ανθρώπου ποτέ δεν είναι ευχάριστος αλλά τα δεινά ενός λαού μου προκαλούν μεγαλύτερη λύπη, και αυτό είναι το σημαντικό», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, διευκρινίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές θα «επαγρυπνούν για όλες τις συνέπειες της διαδοχής αυτής».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η Βόρεια Κορέα είναι ένα «κατάκλειστο καθεστώς, ένα από τα τελευταία (κομμουνιστικά) καθεστώτα του πλανήτη» που διαθέτει επίσης πυρηνικά όπλα. Συνεπώς «για το λόγο αυτό επαγρυπνούμε», προσέθεσε.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ «θα μπορούσε να είναι μια στροφή για τη Βόρεια Κορέα».

Η Ρωσία, που διατηρεί διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, απέστειλε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του βορειοκορεάτη ηγέτη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Επίσης, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον Κιμ Γιονγκ-Ουν, το νεότερο γιό του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχτεί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Στο Τόκιο η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, χώρας με την οποία το Τόκιο ουδέποτε είχε διπλωματικές σχέσεις.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε ο ξαφνικός αυτός θάνατος να μην έχει αρνητικές συνέπειες στην ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα.

Επίσης, ο Νόντα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-Μπακ για να τον διαβεβαιώσει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται «στην ίδια γραμμή πλεύσης».