ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Ερντογάν: Είμαστε καλοί φίλοι – Σε εξέλιξη η συνάντησή τους – Τι συζητούν

Τραμπ για Ερντογάν: Είμαστε καλοί φίλοι – Σε εξέλιξη η συνάντησή τους – Τι συζητούν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, προτάσσοντας την παλιά «φιλία» τους και πλέκοντας το εγκώμιο της σχέσης τους, καθώς οι δύο ηγέτες ξεκινούσαν τη συνάντησή τους με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, από την πολιτική στο συριακό μέχρι την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκείνος κι ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι.

Η θερμή υποδοχή του Τραμπ στον Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με την οργή που εκφράστηκε στο Κογκρέσο πρόσφατα με αφορμή τις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, του κυριότερου εταίρου των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την πρώτη μέρα. Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου. Καταλαβαίνουμε από πού προερχόμαστε», είπε ο Τραμπ στον Ερντογάν, καθώς οι δύο πρόεδροι κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον στο Οβάλ Γραφείο.

«Είναι πολύ σεβαστοί στη χώρα τους και στην περιοχή», συνέχισε, αναφερόμενος στον Ερντογάν και τη σύζυγό του, την Εμινέ.

Ο Τραμπ είπε ότι θα συζητήσουν την αγορά των S-400 καθώς και μια πιθανή εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρουσία του Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις ακροάσεις που ξεκίνησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα και απάντησε ότι είναι «πολύ απασχολημένος» για να τις παρακολουθήσει. Κατήγγειλε όμως για άλλη μια φορά ένα «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτησή τους.

Η «βαριά» ατζέντα, οι στόχοι & οι αντιδράσεις

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας στην βορειοανατολική Συρία, η στροφή Ερντογάν στη Ρωσία για βοήθεια και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικάνικο κοινοβούλιο, επιβάρυναν - έτι περισσότερο - τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς θα συζητηθεί το θέμα της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία – υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την πώληση των αεροσκαφών F-35 λόγω αυτού – αλλά και η επίθεση της Άγκυρας στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Τουρκία έναν από τους σημαντικότερους σύμμαχους των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες δεκαετίες, εμμένει στις οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η σχέση των δύο χωρών και σημειώνει πως έχουν αρκετά κοινά σημεία ώστε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Οι στόχοι Τραμπ

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ είναι να πειστεί ο Ερντογάν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει τους S-400 και να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία στη Συρία, εξήγησε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

«Θέλουμε να τα οριστικοποιήσουμε», πρόσθεσε αναφερόμενος και στα δύο θέματα.

Αν η Τουρκία συμφωνήσει, τότε κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα της επιτρέψει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 και θα της προσφέρει μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Άγκυρα προς το παρόν, όμως, δεν έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα υποχωρήσει. «Ένα ζήτημα, όπως η υποχώρηση της Τουρκίας από την αγορά των S-400, δεν είναι στην ατζέντα», αντέδρασε Τούρκος αξιωματούχος.

Οι «βλέψεις» Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε χθεσινή του τοποθέτηση σημείωσε πως παρά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με Ρωσία και ΗΠΑ, δεν έχουν αποχωρήσει όλοι οι Κούρδοι από τη «ζώνη ασφαλείας» κάτι που θα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Πλην αυτού, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πείσει τις ΗΠΑ να συνεχιστεί η διαδικασία για την αγορά των F-35, αλλά και να σταματήσει τη δίωξη κατά του στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

«Έχουμε την ίδια άποψη με τον πρόεδρο Τραμπ: επιθυμούμε να λύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας παρά τα σύννεφα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

«Έχουμε σημειώσει σημαντικές προόδους σε πολλά ζητήματα, παρά τις απόπειρες για γραφειοκρατικό και πολιτικό σαμποτάζ από απομεινάρια της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ και καταγγελίες κατά της Τουρκίας

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με πολλούς να κρίνουν ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να έχει προσκληθεί στον Λευκό Οίκο.

Τον περασμένο μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων και του στρατού της χώρας, σχετικά με την εισβολή στη Συρία και την επίθεση στους Κούρδους.

Στη Γερουσία, δύο Δημοκρατικοί κατέθεσαν τροπολογία μέσω της οποίας επικρίνουν την Τουρκία, κατηγορώντας την για στοχοποίηση δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, αντιφρονούντων και μειονοτήτων, μεταξύ άλλων. Όπως ανέφεραν, η τουρκική κυβέρνηση έχει απολύσει και θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 130.000 δημόσιους λειτουργούς.

Η γερουσιαστής Τζεϊάν Σάχεν, με τη σειρά της, εξέφρασε την άποψη πως «δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε ο τόπος» για τη φιλοξενία ενός «δικτάτορα».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε πως ο Τραμπ δεν επιβραβεύει τον Ερντογάν με αυτή τη συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας πως είναι μία διπλωματική κίνηση. Όπως σημείωσε, απαιτούνται συνομιλίες υψηλού επιπέδου λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Συρία, με τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ατόμων.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε πως μελετώνται οι καταγγελίες κατά της Τουρκίας περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θέλησε όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.