ΚΟΣΜΟΣ

Παρατηρητές στις συγκεντρώσεις της Συρίας ζητούν οι ΗΠΑ

Παρατηρητές στις  συγκεντρώσεις της Συρίας ζητούν οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε σήμερα πιέσεις προς τη Συρία να επιτρέψει στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου να παρευρίσκονται σε όλες τις διαδηλώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη της πρώτης ημέρας των παρατηρητών επί τόπου.


«Δεν ήταν παρά η πρώτη μέρα και ήταν σε μια μικρή συνοικία της πόλης Χομς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τις θετικές πρώτες εντυπώσεις του σουδανού στρατηγού Μοχάμεντ Μουστάφα Αχμεντ αλ-Ντάμπι, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της αποστολής χαρακτήρισε «καλή» την πρώτη του επίσκεψη στην Χομς την Τρίτη, ημέρα όπου πάνω από 70.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία σε μια γειτονιά της πόλης, η οποία είναι ένας από τους σημαντικούς στόχος της καταστολής.

«Πρέπει να αφήσουμε τους παρατηρητές να αναπτυχθούν, να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν την κρίση τους», δήλωσε ο Τόνερ.

«Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τομείς, προκειμένου να προβούν σε πλήρη έρευνα», είπε, ζητώντας η αποστολή να μπορέσει να συναντηθεί «με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της αντιπολίτευσης».