ΚΟΣΜΟΣ

«Πάρα τρίχα» αεροπορική σύγκρουση στην Αυστραλία

«Πάρα τρίχα» αεροπορική σύγκρουση στην Αυστραλία
Ένα αεροσκάφος της Qantas τύπου 737 και ένα τζάμπο της Emirates τύπου 777 λίγο έλλειψε να συγκρουσθούν στους αιθέρες της...

Ένα αεροσκάφος της Qantas τύπου 737 και ένα τζάμπο της Emirates τύπου 777 λίγο έλλειψε να συγκρουσθούν στους αιθέρες της Αυστραλίας . Το πρώτο πετούσε από το Σίδνεϊ με προορισμό την Αδελαΐδα, ενώ το δεύτερο από τη Μελβούρνη προς στη Σιγκαπούρη.


Πετούσαν στο ίδιο ύψος και ο ελεγκτής ο οποίος ήταν μαθητευόμενος, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους πιλότους των αεροσκαφών. Όταν τελικά τα κατάφερε ήταν σε απόσταση 6.7 χλμ. κάτω από το κατώτερο επιτρεπόμενο όριο των 9,3 χλμ.


Ο πιλότος της Qantas έκανε τις απαραίτητες μανούβρες για να αποφευχθεί η σύγκρουση δύο λεπτά μετά την προειδοποίηση.


Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Σεπτέμβρη, αλλά μόλις τώρα βλέπει το φως της δημοσιότητας. Το συμβάν ανακαλύφθηκε από την Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας και οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ελεγκτής, υπεύθυνος για να δώσει το σήμα, βρισκόταν σε σύγχυση από ένα άλλο θέμα παρόμοιας φύσης που είχε προκύψει νωρίτερα την ίδια μέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν ήταν αρκετά ευκρινής στο σήμα του προς την Qantas, αλλά ούτε και έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στην κρισιμότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να απολυθεί αμέσως μετά το συμβάν.

Ροή Ειδήσεων