ΚΟΣΜΟΣ

Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν τρεις σοροί από το μοιραίο ελικόπτερο

Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν τρεις σοροί από το μοιραίο ελικόπτερο

Μουδιασμένος είναι ακόμα ο πλανήτης από τον χαμό του θρύλου του NBA Κόμπι Μπράιαντ που επέβαινε με την κόρη του και ακόμα επτά άτομα στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη στην Καλαμπάσας της Καλιφόρνια το βράδυ της Κυριακής (26/01).

Τα διεθνή Μέσα αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανέφεραν ότι τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τρία πτώματα από το μοιραίο ελικόπτερο στο οποίο, επέβαιναν ο θρύλος τoυ NBA Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του και άλλα επτά άτομα, όταν συνετρίβη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανάσυρσή τους είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση.

Η επιχείρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα είχαν ταυτοποιηθεί και τα εννέα θύματα του δυστυχήματος.

Νεκροί είναι ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα, η προπονήτριά της Κριστίνα Μόσερ, ο προπονητής του κολεγιακού μπέιζμπολ του Orange County Τζόνι Αλτομπέλι, η γυναίκα του Κέρι και η κόρη του Αλίσα.

Τα τελευταία θύματα που ταυτοποιήθηκαν είναι η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια τής Τζιάνα και η μητέρα της Σάρα, καθώς και ο πιλότος Αρα Ζομπαγιάν.

Τα κρίσιμα 15 λεπτά και η πορεία προς το θάνατο

Όλος ο πλανήτης μιλά για το θάνατο του «Black Mamba» και της 13χρονης κόρης του και αναζητά απαντήσεις στο καυτό ερώτημα. Ποια ήταν η αιτία της συντριβής;

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά, καθώς, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα ο πιλότος του ελικοπτέρου, πήρε άδεια να απογειωθεί παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεπε να υπάρχει ορατότητα ώστε να είναι ασφαλής μια πτήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικές αρχές λόγω της κακοκαιρίας είχαν καθηλώσει όλα τα ελικόπτερά τους.

Το μοιραίο ελικόπτερο έκανε κύκλους για 15 λεπτά πάνω από το Μπέρμπανκ, μια πόλη της Καλιφόρνιας 19 χιλιόμετρα βόρεια από το κεντρικό Λος Άντζελες, περιμένοντας έγκριση από την τοπική Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας σε επικίνδυνα μειωμένη ορατότητα με τον «πιλότο να βασίζεται στην όρασή του και όχι στα όργανα» προτού συντριβεί σε μια λιγότερο κατοικημένη περιοχή αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πάντα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, το ελικόπτερο άφησε την Σάντα Άννα, στην κομητεία Όραντζ, νότια του Λος Άντζελες, λίγο μετά τις 9πμ (τοπική ώρα), όταν οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για πτήσεις, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες.

Υπήρχαν ομιχλώδεις συνθήκες στα 1.300 πόδια και ορατότητα περίπου πέντε μίλια. Ο πιλότος πετούσε µε κανόνες πτήσεως εξ όψεως (VFR), πράγμα που σημαίνει ότι βασιζόταν στη δική του ικανότητα να βλέπει το έδαφος.

Αυτό άλλαξε όταν του χορηγήθηκε το SVFR.

Γύρω στις 9.20 π.μ., το ελικόπτερο έκανε για περίπου 15 λεπτά κύκλους ανατολικά του Interstate 5, κοντά στο Glendale.

Λόγω της χαμηλής ορατότητας, ο χειριστής του ελικοπτέρου θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και να ζητήσει να αλλάξει τους κανόνες πτήσης με όργανα (IFR), πράγμα που θα του επέτρεπε να πλοηγηθεί στα σύννεφα. Ωστόσο, όταν οι πιλότοι πετούν με IFR καθυστερούν ιδίως στον εναέριο χώρο της Νότιας Καλιφόρνιας που έχει αυξημένη κίνηση.

Το ελικόπτερο συνέχισε να πετά εξ όψεως (VFR) και περίπου στις 9:40 έστριψε δυτικά. Στις 9:44 το ελικόπτερο έστριψε ξανά, κατευθυνόμενο νοτιοανατολικά και ανέβηκε στα 2.000 πόδια θέλοντας να αποφύγει το ψηλό ανάγλυφο του τοπίου.


Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πτώση του ελικοπτέρου προκύπτει ότι οι συνθήκες στο σημείο του δυστυχήματος ήταν πολύ άσχημες. Σύμφωνα με το FlightRadar24, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν προειδοποιήσει τον πιλότο για τη χαμηλή ορατότητα λόγω ομίχλης και του είχαν δώσει οδηγίες να αλλάξει διαδρομή.

Τα εννέα πρόσωπα της τραγωδίας

Εννέα είναι συνολικά οι νεκροί από τη συντριβή του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ο θρυλικός μπασκετμπολίστας, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα, η συμπαίκτριά της, Αλίσα, ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι και η σύζυγός του -γονείς της μικρής Αλίσα- μία βοηθός προπονητή, μία μητέρα με την κόρη της -η οποία ήταν επίσης συμπαίκτρια με την Τζιάνα- και ο πιλότος.

Οι Αρχές προς το παρόν δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των εννέα νεκρών, ωστόσο, άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον επιβεβαίωσαν το θάνατό τους.

Οικογένεια Αλτομπέλι

Ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του Κέρι και η κόρη τους Αλίσα επέβαιναν στο ελικόπτερο, όπως επιβεβαίωσε ο αδερφός του Τζον, Τόνι, στο CNN.

O Τζον Αλτομπέλι

Σύμφωνα με τον Τόνι, οι Τζον και Κέρι Αλτομπέλι είχαν δύο ακόμη παιδιά, έναν γιο και μία κόρη, τα οποία δεν ταξίδευαν μαζί τους.

Η Αλίσα με την κόρη του Κόμπι, Τζιάνα, έπαιζαν στην ίδια ομάδα μπάσκετ του Mamba Academy και βρίσκονταν στο ελικόπτερο για να παραβρεθούν σε έναν αγώνα μπάσκετ στη Θάουζαντ Όακς.

«Ήταν κάτι σύνηθες για τον Τζον το να ταξιδεύει μαζί με τον Κόμπι για να παραβρεθούν σε αγώνες με την κόρη του» δήλωσε στο ίδιο μέσο ο βοηθός προπονητή, Ρον Λα Ράφα.

Προπονήτρια και μητέρα

Στο δυστύχημα σκοτώθηκε και η βοηθός προπονητή, Κριστίνα Μοζέρ.

«Τα παιδιά μου και εγώ είμαστε συντετριμμένοι» έγραψε ο σύζυγός της, Ματ, στο Facebook.

«Χάσαμε μία όμορφη σύζυγο και μητέρα. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Σας ευχαριστούμε».

Ο πιλότος Άρα Ζομπάγιαν

Νεκρός είναι και ο πιλότος του ελικοπτέρου, Άρα Ζομπάγιαν.

«Ενέπνευσε πολλούς πιλότους και ήταν πολύ αγαπητός» αναφέρει δημοσιογράφος του KTLA στο Twitter.

Μία μητέρα με την κόρη της

Νεκρές είναι και η Πέιτον Τσέστερ -συμπαίκτρια της Τζιάνα- και η μητέρα της, Σάρα.

Τον θάνατό τους επιβεβαίωσε ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η Πέιτον, Τοντ Σμιντ.

«Αυτή η οικογένεια είχε μεγάλη επιρροή στο σχολείο μας. Ήταν ειλικρινείς, ευγενικοί και νοιάζονταν για τους άλλους. Ειδικά για εμένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Μουδιασμένη παρακολουθεί η αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης την εξέλιξη των ερευνών για την συντριβή του ελικοπτέρου στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια.

Παρότι οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν ακόμη επίσημα τα σενάρια που ερευνούν, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο ενδεχόμενα.

Το πρώτο είναι να υπέστη κάποια μηχανική βλάβη το ελικόπτερο Sikorsky S-76B, καθώς αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως άκουσαν περίεργους ήχους από τη μηχανή του τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή.

Η Pepperdine Graphic, η φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου Pepperdine, την Κυριακή ανάρτησε ένα tweet που δείχνει αυτό που εμφανίζεται να είναι μια εικόνα από το ελικόπτερο.

Αν ευσταθεί αυτό το σενάριο, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία κατασκευής, καθώς το Sikorksy έχει τη φήμη εξαιρετικά ασφαλούς ελικοπτέρου

Ανοιχτό παραμένει επίσης το σενάριο η τραγωδία να οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λος Άντζελες Τζος Ρουμπενστάιν επιβεβαίωσε στο CNNi πως οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές το πρωινό της Κυριακής.

Μάλιστα, η αστυνομία του Λος Άντζελες είχε απαγορεύσει στα ελικόπτερα της υπηρεσίας να πετούν εκείνο το πρωί, λόγω της πυκνής ομίχλης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κόμπι Μπράιαντ: Τα εννέα πρόσωπα της τραγωδίας