ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη: Σχεδόν όλα τα αμφίβια έχουν την ικανότητα να φωσφορίζουν στο σκοτάδι

Μελέτη: Σχεδόν όλα τα αμφίβια έχουν την ικανότητα να φωσφορίζουν στο σκοτάδι

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο τρία είδη βατράχων και ένα είδος σαλαμάνδρας που διέθεταν βιοφωταύγεια, παράγουν δηλαδή το δικό τους απόκοσμο πράσινο-μπλε φως. 

Τώρα, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, η εικόνα αυτή ανατρέπεται, καθώς σχεδόν όλα τα αμφίβια φαίνεται πως έχουν την ίδια ικανότητα να λάμπουν.

Η βιοφωταύγεια συμβαίνει όταν το φως που πέφτει πάνω σε ένα ζωντανό οργανισμό, απορροφάται και στη συνέχεια εκπέμπεται ξανά σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αρκετά πλάσματα της θάλασσας έχουν βιοφωταύγεια, αλλά λίγα πράγματα ήσαν γνωστά έως τώρα για τα αμφίβια.

Οι βιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μινεσότα Τζένιφερ Λαμπ και Μάθιου Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", εξέτασαν δειγματοληπτικά 32 διαφορετικά είδη αμφίβιων (κυρίως βάτραχους και σαλαμάνδρες), τα οποία εξέθεσαν σε μπλε ή υπεριώδες φως. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας φασματόμετρο, μέτρησαν τα μήκη κύματος του φωτός που εκπεμπόταν από τα ζώα και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν βιοφωταύγεια, αν και το καθένα με το δικό του διακριτό τρόπο.

Μερικά αμφίβια έχουν κηλίδες βιοφωταύγειας πάνω στο σώμα τους, άλλα βιοφωταυγείς ρίγες και άλλα διαθέτουν οστά με βιοφωταύγεια. Ορισμένα έχουν βιοφωταύγεια σε ολόκληρο το σώμα τους.

Τα μάτια των αμφίβιων διαθέτουν ειδικά κύτταρα που ανιχνεύουν το πράσινο και μπλε φως, κάτι που βοηθά αυτά τα ζώα να εντοπίζουν το ένα το άλλο. Από την άλλη, η βιοφωταύγεια μπορεί να αποθαρρύνει πιθανούς θηρευτές ή να βοηθά τα αμφίβια να καμουφλάρονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον. Σε μερικά είδη υπάρχουν διαφορές στη βιοφωταύγεια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πρόγονοι των αμφίβιων είχαν αναπτύξει τη βιοφωταύγεια, γι' αυτό είναι τόσο διαδεδομένη στους απογόνους τους σήμερα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Επτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Σάλος με φωτογραφίες του νεκρού Κόμπι Μπράιαντ (pics)

Σχετικές ειδήσεις