ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυτό είναι το καταφύγιο που φυγαδεύτηκε ο Τραμπ την ώρα των ταραχών

ΗΠΑ: Αυτό είναι το καταφύγιο που φυγαδεύτηκε ο Τραμπ την ώρα των ταραχών
Youtube

Σχεδόν μια ώρα πέρασε στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την προεδρική κατοικία για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο CNNi πως πρώτα είχαν οδηγηθεί στο καταφύγιο η Μελάνια Τραμπ και ο γιος του ζευγαριού, Μπάρον. Η εφημερίδα New York Times ήταν η πρώτη που αποκάλυψε πως ο Αμερικανός πρόεδρος μπήκε στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου για κάποια ώρα.

Δεύτερη πηγή δήλωσε στο CNNi ότι «σε περίπτωση που ο κίνδυνος στον Λευκό Οίκο βρεθεί στο κόκκινο και μετακινηθεί ο πρόεδρος στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του Λευκού Οίκου, τότε η Μελάνια Τραμπ, ο Μπάρον Τραμπ ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της πρώτης οικογένειας μετακινείται επίσης».

Η επίσημη ονομασία που έχει το καταφύγιο είναι «Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης (PEOC)» και χτίστηκε στις αρχές του 1940 από τον τότε πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ. Ο λόγος της κατασκευής του ήταν η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χάρι Τρούμαν, επέκτεινε το PEOC ως μέρος μιας μαζικής ανακαίνισης του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου που περιελάμβανε μια πλήρη κατεδάφιση και επέκταση των δομών του. Από τότε ήταν ελάχιστες φορές που χρησιμοποιήθηκε. Πριν από τη μεταφορά Τραμπ οι πόρτες του «άνοιξαν» την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και το κατώφλι του πέρασαν η σύζυγος του Τζόρτζ Μπους, Λόρα, ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η πρώην πρώτη Κυρία στην αυτοβιογραφία της περιέγραψε τις στιγμές που έζησε μέσα στο καταφύγιο, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Πάντως αυτό δεν είναι το μοναδικό καταφύγιο στον Λευκό Οίκο. Έχουν σχεδιαστεί και άλλα μυστικά δωμάτια κάτω από την γη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ετοιμαστείτε για το πιο ζεστό καλοκαίρι - Τι λένε οι μετεωρολόγοι