ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Φλόιντ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους υπόλοιπους αστυνομικούς

Δολοφονία Φλόιντ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους υπόλοιπους αστυνομικούς
Associated Press

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στους υπόλοιπους τρεις αστυνομικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται έκρυθμη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον θα αυξήσει την κατηγορία εναντίον του απολυθέντα αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων απολυθέντων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ανέφερε σήμερα (3/6) η εφημερίδα Star Tribune.

Η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. «Ο γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, αυξάνει τις κατηγορίες εναντίον του Ντέρεκ Τσόβιν σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και επίσης απαγγέλλει κατηγορίες σε ακόμη τρεις αξιωματικούς», δήλωσε την Τετάρτη (3/6) η γερουσιαστής της Μινεσότα, Έιμι Κλόμπουκαρ, μέσω Twitter.

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε και έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η νέα κατηγορία, - φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού τόνισε η εφημερίδα της Μινεσότα, επικαλούμενη πηγές.

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός έχασε τη ζωή του την 25η Μαΐου, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικές δυνάμεις στη Μινεάπολη.

Σύμφωνα με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρότι ο Τζορτζ Φλόιντ δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, οι τελευταίοι τον έριξαν στο έδαφος και ένας εξ αυτών τον πατούσε στο λαιμό με το γόνατό του, γεγονός που απέβη μοιραίο για τον Αφροαμερικανό.

Δείτε το βίντεο:

Την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 250 διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 140 πόλεις, ενώ πάνω από τις μισές πολιτείες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές απαιτούσαν να κατηγορηθούν και άλλοι αστυνομικοί για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Φλόιντ.

Ραγίζει καρδιές η πρώην σύντροφος του Φλόιντ: «Δεν θα δει την κόρη του να μεγαλώνει»

Με την 6χρονη κόρη της Τζιάνα στο πλευρό της, η Ρόξι Ουάσινγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί και οι τέσσερις αστυνομικοί να πληρώσουν για τον φόνο του Φλόιντ.

«Στο τέλος της ημέρας αυτοί πάνε σπίτι τους και είναι με τις οικογένειές τους», δήλωσε η Ουάσινγκτον. «Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα τη συνοδεύσει στην εκκλησία στον γάμο της».

«Την αγαπούσε, την αγαπούσε τόσο πολύ», πρόσθεσε η Ουάσινγκτον. «Είμαι εδώ με το μωρό μου. Είμαι εδώ για τον Τζορτζ διότι θέλω δικαιοσύνη για εκείνον και θέλω δικαιοσύνη για εκείνον επειδή ήταν καλός. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει οποιοσδήποτε, ήταν καλός», κατάληξε.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανά τον κόσμο στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού

Αθήνα, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Ρίο ντε Τζανέιρο: χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στην αμερικανική πολιτική ηγεσία όσο και στις κυβερνήσεις του κόσμου.

Στο Άμστερνταμ, περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ για να αναδείξουν και να διαμαρτυρηθούν για τις ανισότητες μεταξύ λευκών και μαύρων πολιτών του κόσμο.

«Η ρατσιστική βία κατά των μαύρων ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στην Ολλανδία και στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπαν οι διαδηλωτές της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο με το CNNi εθνικό δίκτυο NOS.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικεία του γερουσιαστή για να φωνάξουν «Vidas Negras Importam», δηλαδή «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εάν ο ρατσισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα, τότε το ίδιο ισχύει και για τον αντιρατσισμό», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Πληρώνεται για να μη βλέπει».

Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στο Παρίσι, όπου μια μικρή ομάδα πολιτών διαδήλωσε ειρηνικά κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές, μέλη αρκετών αντιρατσιστικών οργανώσεων, φορούσαν μαύρα ρούχα και μάσκες και γονάτισαν, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν μπορώ να ανασάνω», «Είμαστε όλοι Τζορτζ Φλόιντ» και «Ο ρατσισμός μάς πνίγει».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλωτές στο Λονδίνο συνελήφθησαν επειδή έσπασαν την καραντίνα για να σταθούν στο πλευρό των Αμερικανών και να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και άλλες χώρες όπως την Αυστραλία και την Ιρλανδία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ανατροπή με την υδροξυχλωροκίνη - Ξεκινάει εκ νέου τις δοκιμές ο ΠΟΥ