ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σάλος με μπόνους-μαμούθ σε τραπεζίτη

Βρετανία: Σάλος με μπόνους-μαμούθ σε τραπεζίτη

Μπόνους που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ έλαβε ο Στίβεν Χέστερ, επικεφαλής της «Royal Bank of Scotland» (RBS), γεγονός που προκάλεσε σάλο στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα επέκριναν το μπόνους των 963.000 λιρών στον τραπεζίτη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ να τονίζει πως η κοινή γνώμη βλέπει αυτά τα ποσά ως προερχόμενα «από άλλον πλανήτη».

Η RBS είναι ίδρυμα το οποίο ελέγχεται κατά 82% από το κράτος, γι' αυτό και το ύψος του μπόνους προκάλεσε έντονες επικρίσεις προς τον Ντέιβιντ Κάμερον από τους αντιπάλους του, οι οποίες αποδομούν το επιχείρημά του ότι κατανοεί τους πόνους που προκαλεί στους φορολογουμένους η πολιτική λιτότητας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Τον Κάμερον όμως επέκριναν και πολλά στελέχη των Συντηρητικών καθώς και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «έκπληκτος» από το ύψος του μπόνους.

Ο αντιπρόεδρος Κλεγκ τόνισε πως τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα όσον αφορά το συμβόλαιο του Χέστερ, το οποίο συνήφθη προτού το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

«Τρέφω μεγάλη συμπάθεια όσον αφορά το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου όταν βλέπουν τέτοια ποσά που μοιάζουν από άλλο πλανήτη», τόνισε ο Κλεγκ στο Sky News.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αμοιβή του τραπεζίτη Χέστερ για το 2011 ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια λίρες, ενώ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με τις απολαβές του προηγούμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, οι Άγγλοι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν πολλά δισ. λίρες σε μετρητά και κρατικές εγγυήσεις για να διασωθεί από την κρίση η Royal Bank of Scotland.