ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Με τον Τσαβούσογλου συμφωνήσαμε στην αποκλιμάκωση της έντασης

Μπορέλ: Με τον Τσαβούσογλου συμφωνήσαμε στην αποκλιμάκωση της έντασης

Η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου» έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.

Ο κ. Μπορέλ σημειώνει τα εξής: «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και σε συνάντηση πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich».

Ακόμη προσέθεσε ότι με τον Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εκεχειρία της Λιβύης στο «πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ παραχώρησε, πριν από λίγες ημέρες, εκτενή συνέντευξη στο Spiegel, στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Το περιοδικό επισήμανε πως η Τουρκία σχεδιάζει να αναζητήσει φυσικό αέριο και αναμειγνύεται στον εμφύλιο με τη Λιβύη, και ρώτησε εάν η Άγκυρα διακινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως υπό ένταξη χώρα; Ο κ. Μπορέλ απάντησε:

«Το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της. Η Τουρκία ελέγχει τα ρεύματα των προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί προστριβές με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι και μια υπό ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε».