ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Κάθειρξη 24 ετών για την ένοπλη εισβολή με στόχο την ανατροπή Μαδούρο

Βενεζουέλα: Κάθειρξη 24 ετών για την ένοπλη εισβολή με στόχο την ανατροπή Μαδούρο
AP Photo

Δεκαπέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 24 ετών από δικαστήριο της Βενεζουέλας ως ένοχοι για προσπάθεια ένοπλης «εισβολής» από θαλάσσης στη χώρα τον περασμένο Μάιο, με σκοπό την «ανατροπή» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/8) ο Γενικός Εισαγγελέας του κράτους.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για «τρομοκρατία, εξέγερση και συνωμοσία», τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο φερόμενος ως «επικεφαλής» της επιχείρησης, λοχαγός Αντόνιο Σεκέα, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ στις δηλώσεις του στον Τύπο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι «παραδέχτηκαν την ευθύνη τους» σε αυτήν την αποτυχημένη προσπάθεια «εισβολής» στη Βενεζουέλα στις αρχές Μαΐου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο Αμερικανοί πρώην στρατιώτες, οι Λιούκ Αλεξάντερ Ντένμαν και Έιντριαν Μπέρι, καταδικάσθηκαν για την ίδια υπόθεση σε κάθειρξη είκοσι ετών.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε για άλλη μια φορά ένταση στις ήδη ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι "κατηύθυνε άμεσα" αυτήν την "ένοπλη εισβολή", η οποία απετράπη εν τη γενέσει της στις 3 Μαΐου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εκείνη την ημέρα, ο στρατός και η αστυνομία της Βενεζουέλας κατάφεραν να σταματήσουν την «απόπειρα θαλάσσιας εισβολής», που εκτελέσθηκε από «μισθοφόρους προερχόμενους από την Κολομβία» στην ακτή του Μακούτο, σε απόσταση μόλις μίας ώρας από το Καράκας.

Σύμφωνα με τη Βενεζουέλα, οι «τρομοκράτες» σκόπευαν να ανατρέψουν τον Νικολάς Μαδούρο με απώτερο στόχο να «εγκαταστήσουν» στη θέση του, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, τον οποίο εξήντα χώρες αναγνωρίζουν ως προσωρινός πρόεδρο της χώρας.

Συνολικά 82 άτομα συνελήφθησαν για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε αυτήν την επιχείρηση, δήλωσε ο Σάαμπ.

Η Ουάσιγκτον και η Μπογοτά αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στη φερόμενη εισβολή και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να επαναπατρισθούν οι Ντένμαν και του Μπέρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Δεκαπενταύγουστος με βροχές καταιγίδες και χαλάζι