ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την «κατάρριψη» αρμενικού μαχητικού – Διαψεύδουν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

Θρίλερ με την «κατάρριψη» αρμενικού μαχητικού – Διαψεύδουν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία διέψευσε το απόγευμα της Τρίτης ότι κατέρριψε αρμενικό στρατιωτικό αεροσκάφος, όπως την κατηγορεί το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από το Γιερεβάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε ένα αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Ατούν.

«Η Αρμενία όφειλε να αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέχει αντί να καταφεύγει σε αυτή την φτηνή προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του Γιερεβάν.

«Η πληροφορία αυτή είναι ένα νέο ψέμα στο πλαίσιο της αρμενικής προπαγάνδας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Βαγκίφ Ντιαργκάλι.

«Ένα αρμενικό αεροσκάφος SU-35 καταρρίφθηκε από ένα τουρκικό F-16 που προερχόταν από την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν», είχε ανακοινώσει η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν, σε μήνυμα στο Facebook, διευκρινίζοντας πως ο Αρμένιος πιλότος του αεροσκάφους «πέθανε σαν ήρωας».

Η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής του Μπακού στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του».

Η Τουρκία θεωρεί πως η Αρμενία κατέχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω εχθρικών προς το Μπακού αυτονομιστών που αυτοανακήρυξαν εκεί μια δημοκρατία το 1991 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες στις οποίες αντιπαρατίθενται αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις ζητούν Μέρκελ - Μάας

Εκεχειρία επειγόντως και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ζήτησε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Τέλος στις εχθροπραξίες ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ «τόνισε ότι επείγουν η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επισήμανε δε ότι «ο ΟΑΣΕ, με την Ομάδα του Μινσκ, προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτό» και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Mεβλούτ Τσαβούσογλου αντάλλαξαν τηλεφωνικά απόψεις για τη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα πρέπει να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, ο στόχος θα πρέπει να είναι μία ειρηνική λύση», αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Διαψεύδει ο πρόεδρος της Σερβίας ότι η χώρα του πούλησε όπλα στην Αρμενία

Οι αποκαλύψεις δημοσιευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν για τη χρήση σερβικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία δεν πούλησε ποτέ οπλικά συστήματα στις αντιμαχόμενες πλευρές παρά μόνο πυρομαχικά για τα οποία δεν υπήρχε καμία απαγόρευση. Επισήμανε ότι και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εισήγαγαν πυρομαχικά από την Σερβία τα οποία χρησιμοποίησαν σε οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκαν από άλλες χώρες. «Τις τελευταίες 48 ώρες ακούω διάφορες αθλιότητες που φτάνουν μέχρι και το σημείο να ενοχοποιούν την Σερβία για αυτήν τη σύγκρουση. Δεν υπάρχουν σερβικά όπλα εκεί. Πουλήσαμε μόνο πυρομαχικά και στους δύο, γιατί αυτό επιτρέπεται και επειδή είχαμε πιστοποιητικό "τελικού χρήστη". Αλλά όχι πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και αεροσκάφη - τίποτα δεν είναι δικό μας», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. Εξέφρασε δε την απορία του που «κατηγορείται η χώρα προέλευσης των πυρομαχικών και όχι η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία που πούλησαν τα οπλικά συστήματα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν».

Το θέμα της εξαγωγής σερβικών όπλων στην Αρμενία προέκυψε μετά την δημοσίευση στο Αζερμπαϊτζάν φωτογραφιών που αποκαλύπτουν ότι πύραυλοι που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας παράγονται στην Σερβία. Συγκεκριμένα πρόκειται για πύραυλους των 122 χιλιοστών με βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα που παράγονται στην Σερβία από την ιδιωτική εταιρία EDePro στην οποία και το δημόσιο κατέχει το 2% των μετοχών. Την εταιρία αυτή το 2002 οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ την είχαν κατατάξει στην "μαύρη λίστα" των σερβικών εταιριών που βοηθούσαν το καθεστώς Καντάφι να αναβαθμίσει τα πυραυλικά συστήματα της Λιβύης.

Ο εξοπλισμός της Αρμενίας από την Σερβία είχε απασχολήσει και πριν από δυόμιση μήνες τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το Μπακού. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι στο ένοπλο επεισόδιο στις 12 Ιουλίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιήθηκαν σερβικοί πύραυλοι από τον αρμενικό στρατό. Η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Βελιγράδι επέδωσε τότε νότα διαμαρτυρίας στο σερβικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι ο εξοπλισμός του αρμενικού στρατού παραβιάζει την συμφωνία στρατηγικής-εταιρικής σχέσης που υπεγράφη μεταξύ της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2018. Γα το ίδιο θέμα στις 8 Αυγούστου επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι πρόεδροι της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ιλχάμ Αλίεφ. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την ανησυχία του για την χρήση σερβικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και ο Βούτσιτς υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί το θέμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr - Κορονοϊός: «Δεν είμαστε μακριά από lockdown στην Αθήνα»