ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν - Οι πληροφορίες για δυσκολία στην αναπνοή

Ντόναλντ Τραμπ:  Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν - Οι πληροφορίες για δυσκολία στην αναπνοή

Ο γιατρός δήλωσε  ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν υποστηρίζεται από συσκευή οξυγόνου και ότι είναι απύρετος το τελευταίο 24ωρο

Σε αποκαλύψεις σχετικά με την κατάσταση υγείας του Ντόναλντ Τραμπ, αφού έγινε χθες ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, προχώρησε μιλώντας στο CNNi, ένας εκ των συμβούλων του. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αμερικανός πρόεδρος, φέρεται να είναι αρκετά κουρασμένος, καταπονημένος, ενώ έχει και δυσκολίες με την αναπνοή του.

Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτό είναι σοβαρό», διαψεύδοντας στην ουσία τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι στιγμής και έκαναν λόγο για ήπια συμπτώματα. Ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ που μίλησε στο CNNi, έχει κρατήσει την ανωνυμία του.

Παράλληλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο είναι το πρόσωπο που κόλλησε Covid-19 στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο τελευταίος συναντούσε χιλιάδες ανθρώπους κατά τις προεκλογικές του περιοδείες. Σημειώνεται ότι ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του προέδρου.

Την ίδια ώρα ο γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ, Σον Κόνλεϊ, δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν υποστηρίζεται από συσκευή οξυγόνου και ότι είναι απύρετος το τελευταίο 24ωρο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «πολύ καλά» και δήλωσε «εξαιρετικά χαρούμενος» με την κατάσταση του προέδρου και τα συμπτώματά του που «βελτιώνονται». Ο Τραμπ έχει λάβει θεραπεία με αντισώματα και βρίσκεται σε θεραπεία πέντε ημερών του remdesivir.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει πενθήμερη αγωγή με remdesivir, διευκρίνισε ο γιατρός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο.

Λίγο μετά τα όσα ανέφερε ο γιατρός Σον Κόνλεϊ, πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως, ορισμένα από τα ζωτικά σημεία του Ντόναλντ Τραμπ κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν πολύ ανησυχητικά και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την φροντίδα του. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή δρόμο ανάρρωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες δίνουν και παίρνουν τα σενάρια αναβολής των εκλογών, την ίδια στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις βγάζουν νικητή τον Τζο Μπάιντεν.

Τραμπ: «Πάω καλά, νομίζω»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Twitter αργά χθες (τοπική ώρα) μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο αφού διαγνώστηκε με COVID-19, ότι πιστεύει πως τα πάει καλά.

«Πάω καλά, νομίζω! Σας ευχαριστώ όλους. ΑΓΑΠΗ!!!», ανέφερε ο πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Βρίσκεται στο νοσοκομείο

Το προεδρικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ, προσγειώθηκε χθες Παρασκευή (2/10) στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου θα νοσηλευθεί ο αρχηγός του κράτους «για μερικές ημέρες», σύμφωνα με την προεδρία, μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που βάδισε ως το ελικόπτερο φορώντας μάσκα, δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι ο μεγιστάνας δεν έχει μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, καθώς εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ενώ απομένει ένας μήνας ως τις προεδρικές εκλογές, η εκστρατεία του Τραμπ ανεστάλη απότομα σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση και στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία.

Αρκετά προβεβλημένα στελέχη του GOP, ανάμεσά τους η πρόεδρός του Ρόνα Μακντάνιελ και ο γερουσιαστής Μάικ Λι, που είχε πάει πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί.

Γιατί είναι ασθενής υψηλού κινδύνου;

Αν και κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει πώς θα ανταποκριθεί ένας οργανισμός στην «επίθεση» της λοίμωξης Covid-19, η περίπτωση Τραμπ έχει αρκετά ισχυρά ιατρικά δεδομένα: Κάποια συνηγορούν υπέρ της εύκολης ανάρρωσης, ενώ άλλα όχι. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σαφείς προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του, του βάρους του και του γεγονότος ότι είναι άντρας: όλα τα παραπάνω αυξάνουν τις πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης από κορονοϊό, αναφέρει το BBC.

Συγκεκριμένα, είναι 74 ετών και έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30, ο οποίος υποδεικνύει παχυσαρκία. Ειδικά η ηλικία του είναι ένας σαφής παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, αναφέρουν οι ειδικοί, που μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά συμπτώματα ή ακόμη και στον θάνατο.

Η ηλικία, το βάρος και το φύλο του Τραμπ τον καθιστούν πιο ευάλωτο σε σχέση με τη σύζυγό του, η οποία είναι 24 χρόνια νεότερη, αναφέρουν επιστήμονες στο Bloomberg.

Η εκδήλωση που «σάρωσε» τον μισό Λευκό Οίκο

Η είδηση, την οποία αρχικά μετέδωσε το Politico και στη συνέχεια επιβεβαίωσε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστή λίγες ώρες αφού ο ίδιος ο Τραμπ έχοντας διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο

Ο Στέπιεν ταξίδεψε προς και από το Κλίβελαντ με τον Τραμπ και μία ακόμα σύμβουλο, τη Χόουπ Χικς, που επίσης διαγνώσθηκε θετική στην Covid-19, για την τηλεμαχία που έγινε την Τρίτη, σύμφωνα με το Politico. Ο Στέπιεν ήταν επίσης στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο τη Δευτέρα.

Από την πανδημία όμως δεν γλίτωσε και ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, ο οποίος είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο κατά την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ποιο πρόσωπο επέλεξε για να καταλάβει την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο που άφησε κενή ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Ευτυχώς δεν έχω συμπτώματα και νιώθω καλά», ανέφερε ο Τίλις, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βόρεια Καρολίνα στην αμερικανική Γερουσία, ενώ γνωστοποιούσε το αποτέλεσμα του τεστ του.

Όπως και ο γερουσιαστής Μάικ Λι, ο πρώτος που ανακοίνωσε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ο Τίλις είναι μέλος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας, που θα πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ προτού διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια. Αρκετά μέλη της επιτροπής παρέστησαν στην εκδήλωση το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Νοτρ Ντέιμ, ο Τζον Τζένκινς, που παρέστη επίσης στην εκδήλωση, ανακοίνωσε επίσης ότι διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί.

Παράλληλα και η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κονγουέι έκανε γνωστό πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό και τέθηκε σε απομόνωση.

«Τα συμπτώματά μου είναι ήπια (ελαφρύς βήχας) και νιώθω καλά. Άρχισε διαδικασία καραντίνας, σε συνεννόηση με γιατρούς», ανέφερε η Κονγουέι μέσω Twitter.

Η εκδήλωση και η δεξίωση που ακολούθησε στο Rose Garden με οικοδεσπότες το ζεύγος Τραμπ προς τιμή της υποψηφιότητας της Έιμι Κόνι Μπάρετ θεωρείται πλέον ότι ήταν αυτή που πυροδότησε την υγειονομική «βόμβα» που έπεσε στον Λευκό Οίκο, αφού κατά τη διάρκειά της δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις ενώ ελάχιστοι φορούσαν μάσκες.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον επτά άνθρωποι που πήραν μέρος στην εκδήλωση, μεταξύ αυτών το ζεύγος Τραμπ, βρέθηκαν θετικοί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Τι είπε για το ενδεχόμενο γενικού lockdown